Slapen als een roos: 5 fijne rituelen voordat je naar bed gaat  

Slapen als een roos: 5 fijne rituelen voordat je naar bed gaat   Slapen als een roos: 5 fijne rituelen voordat je naar bed gaat   Slapen als een roos: 5 fijne rituelen voordat je naar bed gaat  

Slaap is belangrijk, dat weten we allemaal. Niet alleen is het een wondermiddel tegen gezondheidskwalen, ook geeft een goede nachtrust ons weer nieuwe energie. Deze rituelen helpen je lichaam en geest te kalmeren voordat je naar bed gaat, zodat je niet alleen ontspannen de nacht ingaat, maar ook nog eerder en fijner in slaap kunt vallen. 

Maak een avondwandeling

De laatste uren van je dag zijn belangrijk om lekker te kunnen slapen. Gebruik die uren dan ook bewust om de opgebouwde lichamelijke en emotionele spanning los te laten – en doe even helemaal niks. Doe in ieder geval alleen dingen die je ontspannen. Maak bijvoorbeeld een avondwandeling onderdeel van je routine. Het laat je aarden, maakt je hoofd leeg en zorgt voor ontspanning.

Gebruik geur om te ontspannen

Wat ook voor ontspanning zorgt, is de geur van lavendel. Zet ’s avonds je diffuser aan en voeg een aantal druppels lavendelolie toe of gebruik een natuurlijke spray met lavendel op je kussen. Ook rustgevend voor het slapengaan: een lekker warm voetenbad.

Dim de lichten

Zorg voor een zacht licht zo’n twee uur voordat je gaat slapen. Dit bevordert de aanmaak van melatonine, het hormoon dat ons slaapritme reguleert. Is er te veel licht – ook door het gebruik van mobiele apparaten – dan wordt de aanmaak verstoord. Laat daarom je telefoon in de woonkamer liggen als je naar bed gaat.

Doe een mini-meditatie (met mantra)

Je hoofd leeg maken is een van de belangrijkste manieren om makkelijker in te slapen. Mediteren kan je hierbij helpen. Het maakt je los van de eindeloze maalstroom van gedachten in je hoofd, waardoor je ontspant en diepe rust ervaart. Vijf minuten is al voldoende. Ga in lotushouding op je bed zitten en sluit je ogen. Haal rustig adem door je neus en fluister eventueel een mantra – Aum bijvoorbeeld, de moeder van alle mantra’s. Als je dit onderdeel laat worden van je bedritueel zul je zien dat je sneller in slaap valt.

Drink een welterustenthee

Iets warms drinken voordat je gaat slapen is altijd fijn. De letterlijke warmte in de maag brengt al rust. Je kunt ook kiezen voor een thee met kruiden die bekend staan om hun rustgevende eigenschappen. Zo heeft Pukka een fijne biologische avondthee genaamd Night Time: een blend met lavendel (voor ontspanning), haverbloem en limeflower.

Net nieuw van Pukka: het Night Time supplement met valeriaan en ashwaganda, kruiden die helpen de natuurlijke slaap te ondersteunen.* Beide producten worden gemaakt met 100% biologische en Fair for Life gecertificeerde kruiden van de hoogste kwaliteit, geoogst op boerderijen over de hele wereld.

Opgeruimde en frisse slaapkamer

Niet echt een ritueel, maar wél belangrijk: zorg voor een opgeruimde en frisse slaapkamer. Het is dé plek waar je lichaam en geest weer in balans raken. Onrust in de vorm van rommel is daarbij niet bevorderend. Net als te weinig zuurstof – zet dus een raam open. En volgens de Chinese filosofie feng shui staat er dan enkel een vaasje bloemen, een waterglas en een geurige kaars (liefst rond en zacht van kleur) op je nachtkast.’

Win een ontspannend theepakket t.w.v. 75,-

Nieuwsgierig naar de nieuwe Night Time capsules van Pukka? We mogen dit mooie Pukka-pakket weggeven t.w.v. 75,- In dit pakket vind je niet alleen de nieuwe capsules, maar ook drie doosjes Night Time thee, andere soorten Pukka thee, een lavendel oogkussen en nog veel meer. Wil je kans maken? Vul dan hieronder je gegevens in. Met de winnaar wordt automatisch contact opgenomen.

* In afwachting van toelating door de Europese Commissie

Volgend artikel
4 yogahoudingen die je samen met je lief kunt doen
4 yogahoudingen die je samen met je lief kunt doen