4 yogahoudingen die je samen met je lief kunt doen

4 yogahoudingen die je samen met je lief kunt doen 4 yogahoudingen die je samen met je lief kunt doen 4 yogahoudingen die je samen met je lief kunt doen

Yoga is behalve een gezonde work-out voor je lijf ook fijn voor je geest. Je oefent er niet alleen je lichamelijke balans mee, maar leert ook veel over loslaten en vertrouwen. Dat is belangrijk voor jou als persoon én onmisbaar in een relatie. Wil jij een keertje samen met je lief de mat op? Deze oefeningen zijn heel geschikt om met z’n tweeën te doen:

Rug tegen rug in de gemakkelijke houding

Deze asana – ook wel Sukhasana, easy pose of gemakkelijke houding genoemd – doe je vaak aan het begin van een yogales en is ook geliefd als meditatiehouding. Kom rug aan rug in kleermakerszit zitten. Ontspan je schouders, zorg voor een rechte rug en nek en leg je handen losjes op je knieën. Als je niet gewend bent om in deze houding te zitten, kun je het jezelf wat makkelijker maken door een opgevouwen dekentje onder je billen te leggen. Sluit je ogen, haal rustig adem en voel de ademhaling van je partner tegen je rug. Verdiep nu allebei de ademhaling en stem het ritme van de in- en uitademing op elkaar af. Haal dan 3 tot 5 maal rustig samen adem.

Schouderopening vanuit berghouding

Kom allebei in de berghouding (Tadasana) staan, ook nu weer met de rug naar elkaar toe. Zet hiervoor je voeten op heupbreedte en voorkom dat je je knieën helemaal op slot zet. Je schouders beweeg je naar achteren en omlaag, zodat je mooi rechtop staat. Reik nu naar achteren met je handen en pak de polsen van je lief vast. Zorg dat jullie allebei stevig staan en leun dan beide voorzichtig voorover. Zorg dat je schouders ontspannen en blijf met je lichaam een rechte lijn vormen. Blijf 3 (gezamenlijke) ademhalingen in de houding en kom dan voorzichtig terug tot stand. Haal nogmaals 3 keer adem en herhaal, maar deze keer houdt je partner jouw polsen beet.

Achteroverbuiging vanuit berghouding

Kom weer in de berghouding, maar met het gezicht naar elkaar toe, op ongeveer een halve armlengte afstand van elkaar. Pak nu de onderarmen van je partner beet, vlak tegen de ellebogen. Jouw handpalmen wijzen naar beneden. Je lief pakt jouw ellebogen beet vanaf de onderkant. Zijn of haar handpalmen wijzen dus juist naar boven. Zorg dat jullie allebei stevig staan. Verleng dan je ruggengraat, breng je borst omhoog en leun langzaam en voorzichtig achterover. Als het goed en veilig aanvoelt, kun je je kin optillen en omhoog kijken. Blijf 3 ademhalingen in de houding en kom dan terug tot stand. Neem een pauze van nogmaals 3 ademhalingen en wissel dan af.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Alleen in april: 10,- korting met code VEDA10

Hart tegen hart in de gemakkelijke houding

Om jullie gezamenlijke yogasessie af te sluiten, komen jullie tegenover elkaar in kleermakerszit. Zorg dat jullie zo dicht mogelijk bij elkaar zitten. Leg nu je rechterhand op de knie van je lief en je linkerhand op zijn of haar hart. Je partner doet hetzelfde bij jou. Doe je ogen dicht en voel de ademhaling van je partner onder je hand. Stem de ademhaling rustig op elkaar af, totdat die gelijk is. Haal dan 10 keer langzaam en diep adem. Knipper dan allebei langzaam de ogen open en bedank elkaar. Namasté.

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.

Meer lezen over yoga?

Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor het slapengaan.

Volgend artikel
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie
3 oersimpele yoga-oefeningen voor meer levensenergie