Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor het slapengaan

Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor het slapengaan Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor het slapengaan Dit zijn de fijnste yogahoudingen voor het slapengaan

Yoga kan veel goeds voor je doen, vooral als je regelmatig de mat uitrolt. Zo maakt het je flexibeler, helpt het je om uit je hoofd te komen en je weer te verbinden met je lijf en kan het stress en zorgen verminderen.

Waar sommige houdingen ’s ochtends heel fijn zijn, zijn andere asana’s juist meer geschikt voor in de avonduren, vlak voordat je gaat slapen. Als je voordat je naar bed gaat de tijd neemt voor yoga, maak je je lichaam heel bewust klaar om te ontspannen. Kies voor een rustige en herstellende vorm, zoals yin yoga, eventueel aangevuld met ademhalingstechnieken en een meditatie. Deze houdingen helpen je om de spanningen van de dag los te laten en te slapen als een roos:

Kindhouding – Balasana

Tijdens yogalessen wordt de kindhouding vaak als een rustmomentje ingezet. Het is een fijne stretch voor je rug en schouders, helpt je om de aandacht naar binnen te richten en tot jezelf te komen en laat stress verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Kom op handen en knieën zitten, met de bovenkant van je voeten plat tegen de mat. Buig nu je bovenlichaam voorover, zodat je buik en borst op je bovenbenen liggen. Plaats je voorhoofd tegen de mat en leg je armen voor je uit, met je handpalmen tegen de grond. Als dat fijner voelt, kun je je armen ook naar achteren langs je lichaam leggen.

Online training Ayurveda

  • Ontdek de leefstijl die bij jou past

  • 7 lessen met wijsheden uit deze eeuwenoude gezondheidsleer

  • Cadeau: koperen tongschraper

Gebroken kaars – Viparita Kranani

Na een dag lang staan en lopen, is deze houding een verademing voor je rug en benen. De gebroken kaars vermindert rugpijn en vermindert vermoeide of zelfs gezwollen voeten en benen. En dat zijn nog maar een paar van de voordelen van deze herstellende houding.

Kom met je rechterzij zo dicht mogelijk tegen een muur zitten en rol nu voorzichtig opzij, totdat je op je rug ligt. Je benen strek je omhoog tegen de muur. Plaats eventueel een kussentje of opgevouwen deken onder je onderrug of heupen. Leg je armen ontspannen naast je neer, met je handpalmen omhoog. Of leg je armen omhoog, met je handen boven je hoofd. Sluit je ogen, focus je op je ademhaling en blijf zolang in de houding als je wilt.

Rustende duifhouding

Deze vooroverbuiging, een variant op de (halve) duifhouding, werkt aardend en brengt je body en mind tot rust.

Kom op handen en voeten zitten en breng je rechterbeen naar voren. Je rechter hiel plaats je voor je linker lies, en je rechter onderbeen is min of meer parallel aan de voorkant van je yogamat. Schuif nu je linkerbeen voorzichtig naar achteren, terwijl je zorgt dat je heupen op een lijn blijven. Als er erg veel ruimte tussen je heupen en de mat is, kun je hier een dekentje of kussen gebruiken voor ondersteuning. Adem in om lengte te creëren en buig dan je bovenlichaam naar voren, met je voorarmen en je voorhoofd op de mat. Als je genoeg ruimte voelt, kun je je armen ook recht voor je uit leggen. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding en wissel dan voorzichtig van kant.

Liggende vlinder – Supta Baddha Konasana

Deze asana voorkomt en vermindert stress en helpt je om lichamelijke spanning los te laten. Wel zo fijn, voordat je je bed induikt.

Ga rechtop zitten met je knieën gebogen en plaats een opgevouwen dekentje of kussen in de lengte achter je. Plaats je voetzolen tegen elkaar en breng je voeten dichtbij je bekken. Je knieën laat je naar buiten vallen. Adem in, en leun op de uitademing naar achteren. Ondersteun jezelf eventueel met je ellebogen totdat je helemaal achterover ligt. Ontspan je spieren en blijf zo lang in de houding als prettig voelt.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Handlezen voor beginners
Handlezen voor beginners