(Ver)licht het voorjaar in? Doe eens een detox

(Ver)licht het voorjaar in? Doe eens een detox (Ver)licht het voorjaar in? Doe eens een detox (Ver)licht het voorjaar in? Doe eens een detox

Na de wat zwaardere winterkost is het voorjaar een goed moment om door middel van een detox je lichaam weer lichter te maken en een energieboost te geven. Hoe pak je zo’n ‘schoonmaak’ goed aan? En waarom is het tegelijkertijd ook goed voor je geest?

Detoxen is een ander woord voor reinigen. Ons lichaam doet dat grotendeels vanzelf, maar daarnaast hebben we ook te maken met vervuiling op vele vlakken. Denk aan stress, cosmetica, schoonmaakmiddelen, milieuvervuiling, etc. Hierdoor komt je ontgiftingssysteem behoorlijk onder druk te staan. Met een detox geef je dit systeem even rust, zodat het tijd en energie heeft om achterstallig onderhoud te doen. Je boost met een detox dus je zelfreinigend en zelfherstellend vermogen.

Verlangens overwinnen

Vasten vind je terug in vele geloofsovertuigingen en culturen. Naast de fysieke schoonmaak is het ook vanuit spiritueel oogpunt belangrijk. Je brengt de discipline op om zonder de hang naar eten te leven. Je doorbreekt bijvoorbeeld de gewoonte om jezelf te troosten met koek en chocolade. Je ontdekt dat je geluk niet afhankelijk is van een zak chips en dat je je verlangen naar iets kunt overwinnen.

Tot rust komen

De beloning van een detox is dat je lichaam tot rust komt en je geest ook helderder wordt. Je komt dichter bij de kern van wie je werkelijk bent. Je realiseert je dat alles wat je nodig hebt in jou zit en dat je niet steeds maar méér nodig hebt om gelukkig te zijn.

Wat past bij je?

Als je gaat detoxen, is het belangrijk om vooraf te bepalen waarom je het wilt gaan doen en wat voor jou het beste tijdstip is. Behalve bij het afsluiten van een seizoen, kan een reiniging je ook helpen een bepaalde periode in je leven af te sluiten. Of om je dat extra zetje te geven om gezonde eetgewoontes weer op te pakken. Doe vooral wat goed voor jou voelt.

The body is your temple. Keep it pure and clean for the soul to reside in – Yogaleraar Iyengar

Sapkuur van Frecious

Je hebt verschillende detoxen, zoals bijvoorbeeld de Detox Sapkuur van Frecious. Tijdens deze kuur (drie of vijf dagen) gebruik je alleen maar geslowjuicede sappen, soepen en health shots. Je eet geen vaste voeding. De juices bevatten allemaal minimaal acht tot maar liefst veertien soorten groenten, fruit, kruiden en specerijen. Zo krijg je heel veel vitaminen, mineralen, enzymen en fytonutriënten binnen. In de box vind je een schema, op- en afbouwtips en je krijgt begeleiding via een detox-app.

Wees lief voor je lijf

Een detoxkuur kan hard werken zijn voor je lichaam. Ondersteun het zo goed mogelijk en zorg voor rust, ontspanning en aangename ervaringen. Sauna, massages en wisseldouches helpen allemaal om je lichaam nog beter te reinigen. Of trakteer jezelf op een bad met rustgevende essentiële olie van bijvoorbeeld lavendel, ylang-ylang of mandarijn.

En zacht voor je geest

Detoxen doe je misschien in eerste instantie om je lichamelijk beter te voelen, maar het doet ook veel voor je geest. Wees daarom zacht voor jezelf als je wilt detoxen. Deze fijne tips en inzichten kunnen je daarbij helpen:

  1. Streef niet naar perfect

Je hoeft niet meteen de perfecte levensstijl te volgen. Als je het perfecte zoekt, is de kans groot dat je nooit begint. Zoek vooral naar een manier van eten die past bij jouw leven. Zo hoef je niet per se meteen voor een sapkuur te gaan, maar kun je ook elke ochtend starten met een slowjuice van Frecious. Een juice bevat 300 gram groente. Zo kun je heel makkelijk je dagelijkse groente-intake verhogen. Of gebruik ‘m als een energieboost halverwege de dag.

  1. Meditatie

Je eetpatroon veranderen begint met een mindset. Je wilt het graag. Je gaat het doen. Maar als je eenmaal bezig bent, moet je je overgeven aan wat je lichaam je vertelt. Dat accepteren is een hele kunst, want we laten onze geest nu eenmaal graag de baas spelen. Gedachten als: ‘Dit ga ik nooit volhouden’ horen erbij. Meditatie kan helpen om de aandacht te houden bij wat je aan het doen bent.

  1. Emoties horen erbij

Detoxen maakt ook emoties los. De Chinese geneeskunde gaat er vanuit dat organen en emoties direct met elkaar verbonden zijn. Omdat je organen gestimuleerd worden hun werk te doen, kunnen emoties die aan deze organen gekoppeld zijn, sterker naar boven komen. Maak je er geen zorgen over: het hoort erbij. Zorg er vooral voor dat al je zintuigen in contact komen met fijne dingen.

  1. Schrijf het op

Wat ook fijn is, is het bijhouden van een dagboek tijdens je detox-avontuur. Schrijf dagelijks op wat er met je gebeurt. Er zullen echt wel momenten komen waarop je het even moeilijk hebt. Maar het is wetenschappelijk bewezen: schrijven werkt troostend.

  1. Voedsel voor de ziel

Zorg dat je via alle zintuigen in contact komt met fijne dingen. Denk aan boeken die je inspireren, naar muziek luisteren die je mooi vindt of een heerlijke wandeling in de natuur.

Volgend artikel
Eettips voor minder angst en zorgen
Eettips voor minder angst en zorgen