Eettips voor minder angst en zorgen

Eettips voor minder angst en zorgen Eettips voor minder angst en zorgen Eettips voor minder angst en zorgen

Bij de term comfort food krijg je waarschijnlijk vooral visioenen van een zak chips tijdens een Netflix-sessie, een puntzak friet met extra mayo of een XL chocoladereep – bij voorkeur helemaal voor jou alleen. En soms moet je jezelf dat ook gewoon gunnen. Alles op z’n tijd, nietwaar?

Behalve een kort moment van voldoening levert gedachteloos snacken en snaaien je echter weinig goeds op. Comfort food voor je brein ziet er dan ook een stuk gezonder uit.

Voeding meets psychiatrie

Binnen de nutritionele psychiatrie wordt gekeken naar hoe je met levensstijlaanpassingen – in dit geval dus op het gebied van voeding – mentale problemen als angstgevoelens en overmatig piekeren kunt aanpakken. Je kiest hierbij voor voedingsstoffen die de gezondheid van je hersenen bevorderen. Nutritioneel psychiater Drew Ramsey verklapt 4 manieren om dat te doen:

1 Maximale voedingswaarde

Probeer zoveel mogelijk voedingswaarde te halen uit iedere calorie. Ramsey adviseert 5 soorten vitaminerijke voeding die ontstekingen in je hersenen verminderen en die goed zijn voor de gezondheid van je darmen en je brein, zoals zeevruchten, (groene) groenten, noten en bonen. Opluchting voor zoetekauwen: een stukje extra pure chocolade mag ook.

2 Minder alcohol

Volgens Ramsey hoef je je wijntje echt niet helemaal af te zweren. Maar het is wel belangrijk om mindful om te gaan met je alcoholconsumptie, juist als je een periode doormaakt waarin je je meer zorgen maakt dan normaal. Drink je bijna elke dag of heel regelmatig, probeer het dan eens een paar dagen zonder. Zo geef je jezelf de kans om te ontdekken hoe je je daarbij voelt. Het kan namelijk heel goed zijn dat je door het drinken van alcohol alleen maar meer gaat piekeren. Heb je toch behoefte aan iets anders dan een kop thee of een glas water op vrijdagmiddag of aan het eind van een lange werkdag? Probeer eens kombucha of leef je uit op het maken van feestelijke mocktails.

3 Mindful eten

‘Als je piekert, kauw je minder,’ zegt Ramsey. Je kunt zo ‘vastzitten’ in je hoofd dat je maaltijden gedachteloos en haastig naar binnen werkt zonder echt op te merken hoe iets proeft. Ga rustig aan tafel zitten en houd je aandacht bij de mensen om je heen en het bord eten voor je. Zorg ervoor dat je je voedsel rustig en met aandacht kauwt. Mindful eten laat je niet alleen meer genieten van een maaltijd, het zorgt er ook voor dat je je lichaam (en dus je brein) de tijd geeft om voedingsstoffen optimaal op te nemen.

4 Spelen mag

Als je van koken en eten iets leuks maakt, wordt het minder een ‘moetje’ en ga je bijna als vanzelf gezonder en mindfuller met voeding om. Experimenteer er dus lekker op los in de keuken, want dit helpt je om zorgen los te laten. Heb je kinderen, betrek ze er dan bij. Laat ze bijvoorbeeld groenten snijden of de tafel mooi dekken. Zo leren ze dat gezond eten leuk kan zijn en daag je ze op een luchtige en ongedwongen manier uit om nieuwe smaken te proberen.

Meer Happinez?

Over auteur
Sanne Eva Dijkstra staat stevig met twee benen op de Friese grond, maar met haar hoofd graag in de wolken. Sanne Eva schrijft vooral – en het liefst – over food, reizen, bewust(er) leven en lifestyle in het algemeen.
Volgend artikel
Voor jou: gratis proefles ‘Menoshift’
Voor jou: gratis proefles ‘Menoshift’