Waarom je lief moet zijn voor je ogen – en hoe je dit doet (5 tips)

Waarom je lief moet zijn voor je ogen – en hoe je dit doet (5 tips) Waarom je lief moet zijn voor je ogen – en hoe je dit doet (5 tips) Waarom je lief moet zijn voor je ogen – en hoe je dit doet (5 tips)

Met je ogen neem je de wereld waar en maak je contact en verbinding met alles om je heen. Ze zijn van onschatbare waarde maar ook ontzettend kwetsbaar. Reden genoeg om ze wat meer liefde te geven.

Zonsondergangen aan het strand, ochtendlicht dat door je lamellen heen piept, het eerste lachje van je baby, of een dauwdruppel die aan een grassprietje bungelt: met je ogen neem je heel veel moois waar. Maar je kunt ze ook makkelijk beschadigen, en daarom kun je er maar beter zuinig op zijn.

Met deze tips geef je je ogen de rust die ze verdienen.

  1. Voed je ogen met schoonheid

Als je leeft volgens de oude Indiase gezondheidsleer, de Ayurveda, dan voedt je je zintuigen met prettige ervaringen. In dit geval met een mooie, rustige omgeving om naar te kijken, groene planten, rustgevende kleuren. En vooral ook met het sluiten van je ogen. Door je ogen dicht te doen, geef je ze de welverdiende rust die ze nodig hebben.

  1. Beperk scherm turen

Op onze mobiele telefoons scrollen we eindeloos door social media, verversen we onze mail en checken we onze WhatsApp. Om je ogen rust te geven, is het slim om de 20-20-2 regel na te leven. Geef je ogen na elke 20 minuten op telefoon, tablet of boek, een pauze van 20 seconden. En ga het liefst elke dag 2 uur naar buiten. Je ogen af en toe wat vergezichten gunnen is goed voor je.

Wat ook helpt is je bureau bij een raam te zetten, als dat kan. Zo kun je af en toe even uit het raam in de verte kijken.

  1. Doe een geurmeditatie

Voor deze meditatie breng je je aandacht naar de plek in je hoofd waar je geur ervaart. Focus je een minuut of langer op je neus en de geur die je ruikt. Doe je ogen dicht en richt al je aandacht op wat dat ene zintuig waarneemt. Dan vervagen de boodschappen die andere zintuigen doorgeven vanzelf. Bij een geurmeditatie denk je misschien aan het bos of aan een strand, maar thuis valt er ook genoeg te ruiken. Snuif tijdens het koken bewust elke geur afzonderlijk op of val in slaap met naast je bed een paar takjes verse lavendel. Door je ogen te sluiten en je te concentreren op je andere zintuigen, rusten ze uit en kun je makkelijker ontspannen.

  1. Verzorg je ogen

Je ogen zijn kwetsbaar, en je kunt natuurlijk niet altijd voorkomen dat je voor langere tijd naar een scherm moet kijken. En als het koud is, de verwarming of de airco aanstaat of als de verlichting in de ruimte waarin je moet werken slecht is, dan heeft dit vaak ook invloed op je ogen. Als ze droog aanvoelen, vermoeid of een beetje branderig zijn, dan kun je daar iets aan doen door je ogen te verzorgen met Oogdruppels Extra Intensief van A.Vogel*. Deze oogdruppels geven je ogen snel bevochtiging, verlichting en verfrissing. Daarnaast helpt het bij behoud van voldoende traanvocht in je ogen.

  1. Geef je ogen rust

Slaap voldoende. In je slaap verwerk je alles wat je die dag hebt meegemaakt. Je hersenen bergen nieuwe herinneringen op, versterkt oude herinneringen en linkt deze aan de nieuwe ervaringen die je die dag hebt opgedaan. Maar voor je ogen is slaap ook ontzettend belangrijk. Genoeg slapen zorgt er niet alleen voor dat je geen donkere kringen onder je ogen krijgt, het voorkomt ook dat je ogen droog worden en dat bloed zich uit het gebied rond je ogen onttrekt. Vocht houdt je ogen gezond, en daarom is slaap zo belangrijk.

  1. Ga naar buiten

Geef je ogen ruimte, groen en vergezichten.
Dat is niet alleen goed voor je ogen. Dat is ook goed voor jou. Denk aan de 20-20-2 regel, en zorg dat je elke dag tenminste twee uur buiten bent. Spreek met vriendinnen af om een boswandeling te maken, in plaats van in de kroeg bij te praten. Ga tussen de middag met een collega een blokje om, in plaats van in de kantine te lunchen. Zie het als een cadeautje, en niet als een plicht. Het is fijn om buiten te zijn, het is goed voor je (en voor je ogen) en je wordt er gelukkig van.

* medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing 

 

Volgend artikel
Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen
Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen