Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen

Fotografie Beeld Chantal Ariëns
Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen Zit je vast? Dit zijn 3 yoga-oefeningen die je zittend kunt doen

Je hoeft niet een uur op je mat te liggen om helemaal te ontspannen – yoga kan ook tussendoor. Zittend op je (bureau)stoel je drukke hoofd kalmeren, nieuwe energie opdoen of terugkomen in je lichaam. Dat kan met stoelyoga, de meest toegankelijke vorm van yoga die er is.

Deze oefeningen zijn in anderhalve minuut te doen. Als je ze maar met aandacht doet. Ze versoepelen je gewrichten en trainen je spieren. Maar ze zorgen er ook voor dat je meer energie hebt aan het eind van de dag. Als je de mini-breaks regelmatig herhaalt, zul je je vitaler gaan voelen en minder stress ervaren. Je kunt in elk geval opgefrist en met nieuwe energie verder.

  1. Oefening voor nek en bovenrug

Verstrengel je vingers ineen en plaats ze achter je hoofd. Strek je ellebogen naar achteren. Duw tegelijk je hoofd in je handen en je handen tegen je hoofd. Je hoofd blijft recht op de romp staan en komt niet van zijn plek. Houd dit tien tellen vast, ontspan vijf tellen en herhaal deze oefening vijf keer.

Effect: even opladen

Je recht je nek, activeert de bovenkant van de rug en brengt de doorstroming van de spieren in de borst en armen op gang.

  1. Oefening voor de schouders

Kom rechtop zitten. Breng je armen achter je rug, pak je handen achter je rug vast en strengel je vingers ineen. Til nu je armen zo hoog mogelijk van je rug af, terwijl je voorover buigt. Houd het bovenlichaam rechtop terwijl je hier vijf verdiepende ademhalingen blijft. Laat je armen op een uitademing weer naar beneden komen. Houd twee ademhalingen pauze en herhaal de oefening nog twee keer.

Effect: losse schouders

Deze oefening zorgt voor meer beweeglijkheid in het schoudergebied: vooral als je veel achter de computer zit heel fijn!

  1. Oefening voor de flanken

Kom rechtop zitten. Plaats je voeten en knieën naast elkaar. Pak met je linkerhand de rechterzitting vast. Adem in, strek je rechterarm langs je hoofd uit omhoog. Adem uit, buig naar links, alsof je met je rug langs een muur glijdt. Blijf hier vijf verdiepende ademhalingen. Kom op een inademing terug naar het midden. Herhaal de oefening aan de andere kant. 

Effect: lekker rekken

Voor je het weet zit je helemaal voorovergebogen achter je bureau, deze oefening stretcht je flanken, daarna zul je merken dat je meteen rechterop wilt zitten.

Even met je ogen dicht

Het is prettig om een oefening of serie oefeningen in berghouding af te sluiten, liefst met je ogen dicht. Dit geeft de kans even aandachtig na te voelen wat er door de yoga-oefening in lichaam en geest is veranderd.

Meer Happinez?

Volgend artikel
4 redenen om vandaag nog te beginnen met boksen
4 redenen om vandaag nog te beginnen met boksen