Zomervitamines: zo zorg je goed voor je lichaam in dit seizoen

Zomervitamines: zo zorg je goed voor je lichaam in dit seizoen Zomervitamines: zo zorg je goed voor je lichaam in dit seizoen Zomervitamines: zo zorg je goed voor je lichaam in dit seizoen

Ook in de zomer heeft je lichaam voedingstoffen nodig. Vitamines en mineralen waardoor je je fit en krachtig voelt, en die voedend zijn voor huid en haar. Wat jou in dit seizoen een gezonde boost kan geven, zetten we hier in het zonnetje.

In de winter zijn we ons meestal wel bewust van de voedingsstoffen die we binnen moeten krijgen, zoals vitamine D bij gebrek aan zon en vitamine C voor extra weerstand. Maar ’s zomers denken we daar vaak niet aan, terwijl we juist dan ook bepaalde vitamines en mineralen nodig hebben. Voldoende verse groenten, fruit, ongebrande noten en misschien supplementen, zorgen dat er geen tekorten ontstaan in je lichaam. Maar wat we vroeger binnenkregen via voeding, stofjes als selenium, zink, magnesium en koper, verdwijnen geleidelijk uit de bodem door uitputting van landbouwgrond. Het is handig te weten hoe we dat toch op peil kunnen houden.

Vitamine A

Heeft een herstellende werking, ook op de huid bij beschadiging door uv-stralen. Zorgt voor  sterkere nagels, tanden, hoofdharen en botten.  

Geniet van: wortelen. Vitamine A komt het meest voor in oranje groenten zoals wortel, zoete aardappel of pompoen. Maar het zit ook in groene bladgroenten.

Vitamine C

Is belangrijk voor de vorming van collageen in je huid. Zonbeschadiging breekt collageen af, en dat zorgt voor rimpels of zonnevlekken. Ook is vitamine C dé boost voor je immuunsysteem. Dat zorgt voor extra energie en levenskracht, vermindert de kans op een koortslip in de zon en gaat een droge huid tegen.

Geniet van: de meeste vitamine C zit in de Acerola bes, die hier in Nederland alleen in poedervorm te krijgen is, bijvoorbeeld bij natuurwinkels. De zwarte bes is een goede tweede!

Vitamine D

Die vitamine maakt je lichaam aan met behulp van zonlicht. Je zou dus denken dat we daar in de zomer wel voldoende van hebben. Toch blijkt dat niet zo te zijn. We krijgen weliswaar meer zonlicht op de blote huid ’s zomers, maar tijdens werkdagen zit je toch binnenshuis en buiten draag je alsnog kleding. In de winter is de straling van het licht niet voldoende om de hoeveelheid vitamine D aan te maken die we nodig hebben, dan is het goed om een supplement te slikken. Een van de belangrijkste eigenschappen van vitamine D is dat het het immuunsysteem goed laat functioneren door de immuuncellen gezond te houden. Dat is in de winter minstens zo belangrijk als in de zomer voor vitaliteit.

Geniet van: de zon! Een kwartiertje per dag, op de blote huid. In de winter, maar ook in de zomer kan een vitamine D supplement ondersteunen, liefst een vloeibare variant omdat het lichaam die makkelijker kan opnemen.

Magnesium

Magnesium is goed voor de spieren en het zenuwstelsel, het wordt ook wel het anti-stress of ontspanningsmineraal genoemd. Daar hebben we zowel in de zomer als in de winter baat bij. Het helpt ook met het reguleren van je lichaamstemperatuur en stofwisseling, wat fijn en belangrijk is in de zomer. Niet alleen stress kan een tekort aan magnesium veroorzaken, ook door transpiratie verliezen we magnesium.

Geniet van: rauwe cacao. Dat is een perfecte bron van magnesium. Je kunt ook lekker badderen in een magnesium (voeten)bad om dit mineraal in je lichaam op peil te houden.

Zink

Het mineraal zink helpt beschadiging van het haar door de zon voorkomen. Denk aan uitdrogen of sneller afbreken. Zink zorgt dat de haarzakjes sterk blijven en dat het haar gehydrateerd blijft. Ook werkt zink als een antioxidant, wat helpt om huidbeschadiging door  zon tegen te gaan. Omdat zink niet in het lichaam wordt opgeslagen, zijn we afhankelijk van onze voeding om het binnen te krijgen.  

Geniet van: peulvruchten. Ook zonder vlees of schaaldieren zijn er goede plantaardige bronnen van zink. Denk aan linzen (in 100 gram gekookte linzen zit 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan zink), kikkererwten en bonen. 

Tekst: Michèle Bevoort

Meer weten?

In Happinez Vier het samenzijn lees je meer over welke vitamines je zou moeten eten in de zomer. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Meer lezen over gezondheid?

Dit is wat jouw haar je vertelt over je gezondheid.

Volgend artikel
Lichamelijke klachten? Misschien kunnen deze alternatieve geneeswijzen helpen
Lichamelijke klachten? Misschien kunnen deze alternatieve geneeswijzen helpen