Zorg goed voor jezelf: durf te luisteren naar je lichaam   

Zorg goed voor jezelf: durf te luisteren naar je lichaam    Zorg goed voor jezelf: durf te luisteren naar je lichaam    Zorg goed voor jezelf: durf te luisteren naar je lichaam   

Ons lichaam en onze geest staan continu met elkaar in verbinding. Zo kan intens verdriet in een periode van rouw, fysieke pijn opleveren. En wanneer je je niet gezond of fit voelt, kan dit je gemoedstoestand sterk beïnvloeden. Luister daarom goed naar de signalen van je lichaam. Wat wil het je vertellen?

Buikpijn van de zenuwen, vlinders in je buik van verliefdheid of een onderbuikgevoel als je intuïtie je iets probeert te vertellen. Wat je met je hoofd bedenkt en welke gedachten er bewust of onbewust in je opkomen, je lichaam – in dit geval je buik – laat je duidelijk weten én voelen welke emoties daarbij horen. Het is een mooi voorbeeld van hoe je lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Waarneming als breinsignaal

Interessant is ook de connectie tussen je lichaam en geest als het gaat om voeding. Ga maar eens na hoe je je voelt na de inname van suiker of na een gezonde maaltijd. Die waarneming is een breinsignaal. Want je weet heel goed welke voedingsmiddelen je beter of minder fijn laten voelen. En heb je negatieve gedachten, dan gaat het lichaam mee. Dat geldt gelukkig ook andersom. 

Even een stapje terug

Niet alleen je brein geeft signalen af, ook je lijf doet dat. In het geval van stress is het je lijf dat je – nog vóór je mentaal merkt dat er iets mis is – aangeeft dat je een stapje terug moeten doen. Vermoeidheid en pijn zijn daarbij de belangrijke signalen. Maar ook slechte concentratie, niet goed slapen en je partner afsnauwen zijn signalen.

Voelen doe je met je lichaam

Om signalen op te kunnen pikken, moet je openstaan voor de connectie tussen geest en lichaam. Dat helpt je al een eind op weg. Want voelen, dat doe je met je lichaam. En ja, ook verdriet doet pijn in je lichaam. Houden je klachten te lang aan, en wordt het structureel: blijf dan niet aanmodderen. Onderneem echt actie bij nek- en rugklachten, slapeloosheid of een slecht humeur. Stap naar de dokter, baas of coach. Vergeet niet dat jouw lichaam feilloos vertelt waar je grenzen liggen. Het is aan jou om er gehoor aan te geven. Nog voordat je die drempel overstapt en instort.

Behoefte aan meer emotionele, mentale en lichamelijke balans?

Hiervoor kun je ook professionele hulp inschakelen. Verstandig om dan eerst bij jouw zorgverzekeraar te checken wat wel en niet vergoed wordt. Zo worden alternatieve geneeswijzen bijvoorbeeld niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heb jij hier nu – of volgend jaar – wel baat bij, dan kun je wel alvast uitzoeken welke aanvullende zorgverzekeringen er zijn voor de verschillende alternatieve geneeswijzen. Misschien kan overstappen in jouw geval dan juist wel interessant zijn, omdat je huidige verzekeraar bijvoorbeeld geen chiropractie of acupunctuur niet vergoedt, en dat is nou precies wat je wilt gaan doen. Zorg daarom dat je ook volgend jaar weer goed verzekerd bent.  Ontdek hier alvast alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2021.

Volgend artikel
Self-care challenge: zo leer je beter voor jezelf zorgen
Self-care challenge: zo leer je beter voor jezelf zorgen