De helende connectie tussen buik en brein

De helende connectie tussen buik en brein De helende connectie tussen buik en brein De helende connectie tussen buik en brein

Gezond eten heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op je geest. Niet zo gek dus dat er ook een verband kan zijn tussen bijvoorbeeld een depressie en je darmen. Volgens de nieuwste inzichten beïnvloeden darmbacteriën onze hersenen, en daarmee ook ons gedrag en gevoel.

Gezond eten kan je beschermen tegen sombere gevoelens en negatieve gedachten: zorg voor je darmen, en zij zorgen voor je brein.

Je tweede brein

Darmen zijn misschien niet meteen het meest aantrekkelijke orgaan, het is wel een heel intelligent orgaan. De darmen hebben een eigen, buitengewoon complex zenuwstelsel dat in verbinding staat met onze hersenen. Vandaar dat de Amerikaanse neurowetenschapper Michael Gershon onze darmen de naam ‘tweede brein’ gaf. De communicatie tussen hoofd en buik gebeurt via denervus vagus, een zenuwbaan die het zenuwstelsel van je darmen direct verbindt met het centrale zenuwstelsel.

Depressie en je darmen

Maar er is nog iets aan de hand tussen buik en brein, en dat heeft alles te maken met je darmmicrobioom, oftewel het ecosysteem van bacteriën, schimmels en virussen in je darmen. Dat die miljarden bacteriën in je darmen je spijsvertering beïnvloeden is algemeen bekend. Maar vrij nieuw zijn de onderzoeksresultaten die aantonen dat je darmmicrobioom ook de signalen beïnvloedt die via de nervus vagus van je darmen naar je hersenen worden uitgezonden.

En dat niet alleen: recente onderzoeken tonen aan dat er een relatie is tussen je darmmicrobioom en je mentale en emotionele welzijn. Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten beïnvloeden onze darmen voor tien tot vijftien procent gevoelens van melancholie, woede en stress.

Deze nieuwe bevindingen over de relatie tussen buik en brein, maakt het aannemelijk dat sombere gevoelens, geluk, gevoel voor eigenwaarde en onzekerheid niet alleen tussen je oren zit. Wie wij zijn, wat ons menselijk en uniek maakt, is meer dan een optelsom van processen die zich in je hersenen afspelen.

Wil je weten hoe je goed voor je darmen zorgt?

En hoe je hiermee gevoelens zoals angst en stress te lijf kunt gaan? In Happinez ‘De rijkdom van verbinding‘ lees je nog veel meer over de bijzondere relatie tussen je brein en je buik. Ook delen we hoe je met voeding je darmen, en daarmee je gemoedstoestand, kunt ondersteunen.

Volgend artikel
Een gewoonte van yoga maken: 6 tips
Een gewoonte van yoga maken: 6 tips