Lief zijn voor jezelf: kies de zorgverzekering die bij je past

Lief zijn voor jezelf: kies de zorgverzekering die bij je past Lief zijn voor jezelf: kies de zorgverzekering die bij je past Lief zijn voor jezelf: kies de zorgverzekering die bij je past

Op zoek naar meer balans in je leven? Loop je al een tijdje rond met klachten en overweeg je alternatieve zorg, maar twijfel je of je zorgverzekering dit vergoedt? Dan is het nu – einde jaar – een goed moment om opnieuw je zorgverzekering te bekijken en jezelf de (alternatieve) zorg te gunnen die je nodig hebt.

Aanvullende verzekering voor alternatieve zorg

Mocht je graag gebruik willen maken van alternatieve zorg, dan heb je een aanvullende verzekering nodig. Deze zorg wordt namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering. In de aanvullende verzekering zit dan een budget wat je kunt besteden aan bijvoorbeeld acupunctuur, chiropractie of een ayurvedische behandeling om meer in balans te komen. Je hoeft voor een aanvullende verzekering geen eigen risico te betalen.

Vergoeding alternatieve zorg

Hoeveel je uit de aanvullende verzekering vergoed krijgt, verschilt per zorgverzekeraar. Ook stellen zorgverzekeraars vaak speciale voorwaarden. Bijvoorbeeld dat jouw alternatief genezer aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Check ook altijd of hij of zij een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.

Basisverzekering verplicht

Voor een bezoek aan de huisarts hoef je geen aanvullende verzekering af te sluiten. Deze kosten worden gedekt door de basisverzekering. Net als de zorg die je krijgt in het ziekenhuis, bij de psycholoog of voor het prikken van bloed. Ook logopedie, verloskundige zorg, ergotherapie en dieetadvies vallen onder de basisverzekering. De basisverzekering is voor iedereen boven de 18 jaar in Nederland verplicht.

Verplicht eigen risico in 2022

Maak je gebruik van zorg uit de basisverzekering, dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Dit noem je het verplicht eigen risico. In 2022 blijft het eigen risico 385,-. Daarnaast heb je ook nog een vrijwillig eigen risico. Hoe hoger het bedrag dat je bovenop het verplicht eigen risico nog zelf wilt betalen, hoe lager je premie wordt.

Goed om te weten: voor sommige zorg betaal je geen eigen risico. Het wordt dan volledig vergoed uit de basisverzekering, zoals een bezoek aan de huisarts, wijkverpleging en verloskundige zorg.

Zorgverzekeringen vergelijken

Weet je nu al welke (alternatieve) zorg je volgend jaar mogelijk nodig hebt? Een fijne tip voor jou: bij Independer kun je zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Hierbij kun je ook uitzoeken welke aanvullende zorgverzekeringen er zijn voor de verschillende geneeswijzen. Misschien kan overstappen in jouw geval dan juist wel interessant zijn, omdat je huidige verzekeraar bijvoorbeeld geen chiropractie vergoedt. Of misschien is de vergoeding voor acupunctuur bij een andere verzekeraar wel hoger. Genoeg redenen om toch even je zorgverzekering opnieuw te bekijken. Ontdek hier alvast alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2022.

Volgend artikel
Verwarm je lichaam en hart met deze yogahoudingen
Verwarm je lichaam en hart met deze yogahoudingen