109-jarige man breit truitjes voor kleine pinguïns

109-jarige man breit truitjes voor kleine pinguïns 109-jarige man breit truitjes voor kleine pinguïns 109-jarige man breit truitjes voor kleine pinguïns

Dat je nooit oud genoeg bent om iets te betekenen voor een ander mens – of dier, in dit geval – bewijst het verhaal van de 109-jarige Alfred Date. Hij breit truitjes voor kleine pinguïns, die getroffen zijn door een gigantisch olielek.

Kleine pinguïns

De breiverslaving van Alfred Date begon al in 1931, toen hij een trui voor een klein jongetje breide. Vierentachtig jaar later breit de inmiddels oudste man van Australië nog steeds, maar nu voor kleine pinguïns.

Gigantisch olielek

Toen de Penguin Foundation van Philip’s Island hem verzocht om truien te breien voor pinguïns die getroffen waren door een gigantisch olielek in maart van 2014, ging Date snel aan de slag. De 109-jarige man begon met breien toen zijn schoonzus hem breinaalden gaf, met het verzoek: “brei maar een trui voor me.” De trui bleek voor haar zoon – zijn neef – te zijn, die volgens Date nu oud genoeg was om de overgrootvader van de journalist te zijn die bij hem het interview afnam.

Een pinguïn met een gebreide trui van Alfred DateEen pinguïn met een gebreide trui van Alfred Date

Zware wol

Om ervoor te zorgen dat de pinguïns het niet koud kregen, breide Date enkele en dubbel geribde truien van zware wol. Want, zo legde Date uit; als je lichte wol gebruikt dan verdoe je je tijd.

Schattig en functioneel

Ook al zien de truitjes er ontzettend schattig uit, ze zijn niet alleen mooi. De Penguin Foundation trekt ze aan bij vogels die onder de olie zitten voordat ze worden gewassen, om de olie te absorberen en te voorkomen dat ze olie binnenkrijgen. De stichting heeft de truitjes inmiddels niet meer nodig, maar dat weerhoudt Date er niet van om te blijven breien. Zijn familie en vrienden kunnen rekenen op een behoorlijke voorraad sjaals en mutsen.

Bekijk hier een filmpje waarin Date het project uitlegt:

Volgend artikel
Bloemige big bang
Bloemige big bang