Terug naar overzicht

Waarom ben jij blij om in Nederland te wonen?

Categorie
Waarom ben jij blij om in Nederland te wonen?

Er zijn weinig landen waar je zo goed kunt wonen als in Nederland, maar toch hebben we de neiging om onze focus te leggen op wat er niet goed gaat in onze samenleving. Terwijl het juist nu heel goed is om je af te vragen waar je wél tevreden over bent – als we dat vaker zouden doen, wonen we straks in een ander land. Dat is wat Irene Rompa wil bereiken met haar initiatief ‘Tevredenlander.’

Tevredenheid is iets wat zich kennelijk niet snel verspreidt, terwijl we deze positieve boodschap juist nu zo hard nodig hebben. Onder het genot van een kop koffie boog Irene zich daarom samen met een vriendin Silke Tijkotte over de vraag “Waarover zijn we wel tevreden?” Al snel kwamen ze met een opsomming aan positieve punten van het wonen in een land als Nederland: goede zorg, schone straten, stoepen om op te lopen en je boodschappen op te doen, enzovoort. Irene: “Na het maken van onze opsomming bedacht ik me: dit gesprek zouden we eigenlijk in het hele land moeten voeren.”

Zo ontstond het idee voor Tevredenlander. Op deze site geven Nederlanders antwoord op de vraag: Wanneer was jij voor het laatst blij om in Nederland te wonen? De berichten zijn gekoppeld aan de hashtag #tevredenlander, dus als je zelf iets wilt delen waar je tevreden over bent, komt ook jouw bericht in de feed terecht. 

Waarom had je het gevoel dat je juist nu iets wilde doen?

Irene: “Juist toen bij mij de twijfel groeide of dit initiatief nu wel zo’n goed idee was, besefte ik dat de urgentie om iets te doen groter werd. Mijn generatie wordt vaak verweten dat we alleen likes geven op Facebook en nu voelde ik – meer dan ooit – dat het belangrijk was om meer te doen dan op een knop te drukken. Juist door het lezen van positieve berichten besef je je veel beter dat je dankbaar bent voor de dingen die je normaal gesproken voor lief neemt.”

Waarom die focus op het positieve?

Irene: “Het is niet zo dat we vinden dat er geen aandacht mag gaan naar negatief nieuws. Ik vind het heel belangrijk om het daar over te hebben, maar het is ook heel belangrijk om niet te stemmen vanuit een gevoel van angst. Er gaat ook heel veel goed en dat mag óók gezegd en gedeeld worden. Het doel van Tevredenlander is om Nederlanders vanuit een gebalanceerd perspectief een keuze te laten maken tijdens de verkiezingen op 15 maart.”

Vote for love

Bij Happinez geloven we ook dat je ervoor kunt kiezen om te waarderen in plaats van te klagen, en om te omarmen in plaats van uit te sluiten. Daarom begonnen we in de aanloop van de verkiezingen een vergelijkbaar initiatief: Vote for love. Samen met 11 hoofdredacteuren riep Happinez’ Marije de Jong op om te stemmen vanuit je hart.

Vertel

Waarom ben jij blij om in Nederland te wonen? Deel jouw positieve boodschap met de hashtag #tevredenlander en laat anderen zien waarmee jij tevreden bent.

Door anderen gelezen