Drinks with benefits: deze drankjes hebben helende eigenschappen

Drinks with benefits: deze drankjes hebben helende eigenschappen Drinks with benefits: deze drankjes hebben helende eigenschappen Drinks with benefits: deze drankjes hebben helende eigenschappen

Als je geen alcohol drinkt, zijn er tegenwoordig genoeg smaakvolle en supergezonde alternatieven. Van slow juice met heilzame kruiden tot prebiotische kvass. Een feestje om te serveren.

Probeer bijvoorbeeld deze drankjes met helende eigenschappen.

Groene powerhouse slow juice

Een multigezond sapje met tal van voordelen: deze groentemix ontgift, is darmvriendelijk, ontstekingsremmend en immuunversterkend, bevordert een stralende huid én pept je energielevel op.

Zo maak je het:

Wrijf een 1⁄2 geschilde citroen rond de rand van je glas en doop het in bijenpollen (ongeveer 1 eetlepel). Gebruik een slowjuicer voor het persen van 1 stengel bleekselderij, 1⁄2 venkel, 1⁄2 komkommer, 1 blad palmkool, 1 groene appel, 1 stuk gember van 2 centimeter en 1 eetlepel verse aloë vera gel (of sap). Schenk het in je glas en drink dat in de ochtend op een lege maag. Herhaal dat 2 à 3 keer per week voor een merkbaar reinigend effect.

Biet kvass met appel, aardbei en verveine

Fruit kvass is een verfrissend prebiotisch drankje dat een gistingsproces heeft doorgemaakt. Kvass betekent ‘licht zurig’ en zo smaakt het ook. In Slavische landen wordt het al eeuwenlang gebrouwen, het bevordert de spijsvertering.

Zo maak je het:

Zet een grote gesteriliseerde glazen pot klaar en doe daarin 1 middelgrote biet, gewassen en in partjes gesneden, 1 appel in partjes, 200 gram gehalveerde aardbeien en een handvol verveine blaadjes (vers of droog). Giet daarbij 1,5 liter gefilterd water en roer er 2 eetlepels rauwe honing en 1⁄2 theelepel zeezout (niet gejodeerd) door. Dek de pot af met een goed sluitende deksel. Laat het 2-4 dagen op kamertemperatuur staan en schud het een keer per dag. Wanneer het licht bruisend en een beetje zuur of ‘tangy’ is, zeef je de stukjes biet en fruit eruit en giet je de vloeistof over in flessen. Bewaar tot een week in de koelkast. Serveer gekoeld met eventueel eetbare bloemenijsblokjes.

Tip: de biet en appel die je eruit zeeft, zijn volledig eetbaar en een heerlijke prebiotische toevoeging in een salade. De aardbei zal erg zacht zijn, en is niet meer bruikbaar.

Basilicum-blauwe bessen elixer

Adaptogenen zijn krachtige kruiden die binnen de Ayurveda al heel lang worden toegepast vanwege hun helende werking.Dit recept voor een alcoholvrije kruidencocktail is goed voor rust en ontspanning.

Zo maak je het:

Verwarm in een kleine steelpan 180 milliliter water op laag tot middelhoog vuur. Voeg 75 gram suiker toe en roer totdat die is opgelost. Voeg 100 gram blauwe bessen en 15 gram verse basilicumblaadjes toe. Prak ze met een vork zodat het sap vrijkomt. Laat 5 minuten zacht koken. Zet het vuur uit en laat 15 tot 20 minuten trekken. Zeef de siroop en druk erop om zoveel mogelijk siroop te extraheren. Doe over in een schone pot en zet maximaal 1 week in de koelkast. Daarna is deze siroop de basis voor je kruidencocktail. Schep 2 eetlepels basilicum-blauwe bessen siroop in een glas en vul aan met 250 milliliter koolzuurhoudend bronwater. Voeg een kneepje citroensap toe naar smaak, wat ijsblokjes en blauwe bessen. Versier je glas met eetbare bloemen.

Ajda Mehmet
Over auteur
Ajda Mehmet
Creatieve foodstylist Ajda Mehmet bezit de gave om echt overal iets lekkers van te maken. Ze deelt haar kennis over al dan niet vergeten groenten, en maakt daar ook nog eens de verrukkelijkste recepten bij.

Meer lezen over helende drankjes?

Dit artikel is redactioneel ingekort en komt uit Happinez ‘Vertragen’. In dit nummer vind je meer recepten voor ‘drinks met benefits’. Je bestelt het nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez Webshop.

Meer recepten?

Recept voor no waste bananenbrood met amandelboter.

Drinks with benefits: deze drankjes hebben helende eigenschappen schrijft over deze thema’s:
Favorites
Volgend artikel
Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins
Ayurveda recept: zoete bananen-notenmuffins