De mooiste stilteplekken in de stad

De mooiste stilteplekken in de stad De mooiste stilteplekken in de stad De mooiste stilteplekken in de stad

Overal lichtjes, gezellige drukte: de stad heeft in december zo zijn charmes. Je zou haast vergeten dat er ook heel veel plekken zijn waar je kunt genieten van een beetje rust. Straatje door, hoekje om: soms vind je midden in het stadsgewoel de mooiste stilteplekjes. We zetten er 7 op een rij.

Groningen: De Prinsentuin

Op iets meer dan een steenworp afstand van de Martinitoren ligt een verborgen pareltje van de stad Groningen. Je waant je even in de tijd van de renaissance als je er onder de berceaus (bogen van bomen) doorloopt, of de rozen- en kruidentuin bewondert. Bekijk ook de bijzondere zonnewijzer uit 1731 boven de poort: beslist een van de mooiste van Nederland. De Latijnse tekst die erboven staat betekent: De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt. Dat doe je zeker niet met een bezoekje aan de Prinsentuin.

Turfsingel 43, Groningen

Utrecht: het Pandhof van de Dom

De kloostertuin van de Domkerk is een van de mooiste binnentuinen van Nederland. De tuin is opgebouwd uit kleine (kruiden)tuintjes, van elkaar gescheiden door lage heggen. Loop onder de indrukwekkende gotische kruisgangen door en geniet van de rust – hartje binnenstad. Ook fijn: je kunt even opwarmen met een kop thee in het café dat grenst aan de tuin.

Achter de Dom, Utrecht

Amsterdam: De Oude Kerk

Zelfs midden op de Wallen is stilte te vinden. In het oudste monument van de stad, de Oude Kerk, kun je betoverd raken door het bijzondere licht: op de ene plek neemt het de kleur aan van de middeleeuwse glas-in-loodramen, verderop is het juist helderwit. Het geeft een bijzonder gevoel om rond te wandelen in de rust van de grote kerk uit 1306: de geschiedenis is er bijna tastbaar. Er is ook vaak kunst te zien. Tip: houd je jas aan, want het kan er behoorlijk fris worden.

Oudekerksplein 23, Amsterdam

Amersfoort: Hofje De Armen de Poth

Er is maar één hofje in Amersfoort, maar dat is dan ook meteen een bijzondere plek. Met het kapelletje uit 1500, dat vorig jaar gerestaureerd werd, en de eeuwenoude bomen is het echt een plek om even tot jezelf te komen.

Pothstraat 16, Amersfoort

Antwerpen: Plantentuin

Mocht je de komende tijd toch in Antwerpen zijn –want wat een fijne stad om kerstinkopen te doen- maak dan wat tijd vrij voor een bezoekje aan de botanische tuin. In de negentiende eeuw kregen jonge studenten geneeskunde er les over de geneeskundige kracht van planten. Je vindt er bijzondere bloemen en planten, zoals de Japanse notenboom en een zeldzame wilde citroen, en een kruidentuin. Ook in Nederland vind je trouwens prachtige botanische tuinen, bijvoorbeeld in Amsterdam, Alkmaar en Utrecht.

Leopoldstraat 9-10, Antwerpen

Arnhem: Park Klarenbeek

Het eerste en oudste park van de stad Arnhem heeft al veel kunstenaars geïnspireerd. Niet zo gek, want door de hoge ligging heb je er een fantastisch uitzicht over Arnhem en omstreken. Het park hoort echt bij de stad, maar wandelend door de landerijen heb je het gevoel dat je op het platteland bent.

Bosweg, Arnhem

Rotterdam: Schoonoord

De stad lijkt even heel ver weg in het kleine park Schoonoord, gelegen in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam. Slingerende paden, eeuwenoude bomen en een vijver met een watervalletje: ontspannen gaat hier vanzelf.

Kievitslaan 8, Rotterdam

Volgend artikel
Dit is hoe je geluk vindt op een doordeweekse dag
Dit is hoe je geluk vindt op een doordeweekse dag