Op deze tentoonstelling bewonder je de meest bijzondere sieraden van over de hele wereld (en nog 4 leuke decemberdingen)

Fotografie Beeld Mario Gerth
Op deze tentoonstelling bewonder je de meest bijzondere sieraden van over de hele wereld (en nog 4 leuke decemberdingen) Op deze tentoonstelling bewonder je de meest bijzondere sieraden van over de hele wereld (en nog 4 leuke decemberdingen) Op deze tentoonstelling bewonder je de meest bijzondere sieraden van over de hele wereld (en nog 4 leuke decemberdingen)

Sieraden zijn zo oud als de mensheid zelf, want onszelf versieren vonden we zelfs in de steentijd al belangrijk. Het Museum Volkenkunde wist een enorme rijkdom aan sieraden van overal ter wereld te verzamelen die je nu kunt bewonderen in Leiden.

Dit is hoe Chinese vrouwen van nu omgaan met liefde en seks

Vrij zijn om je (liefdes)leven in te vullen zoals je wilt, dat is voor de meeste Nederlandse vrouwen vanzelfsprekend. In de documentaire Fallen Flowers, thick leaves laat filmmaker Laetitia Schoofs zien hoe anders dat is voor Chinese vrouwen. De afgelopen jaren worden zij door de groei van het kapitalisme steeds onafhankelijker, maar dat is reuze verwarrend. Hoe vind je een man die jouw onafhankelijkheid waardeert? Heb je eigenlijk wel een man nodig in je leven om gelukkig te zijn? Hoe zit het dan met seks? En wat vinden je ouders van jouw keuzes? De vrouwen die Schoofs in haar documentaire volgt, zijn op zoek naar het ware geluk in een snel veranderende maatschappij. De film is nu te zien via Uitzending Gemist.

Dit is de grootste Nederlandse sieradententoonstelling aller tijden

 Al zolang als wij mensen bestaan, vinden we het belangrijk om onszelf te versieren. Over de hele wereld is dus een enorme rijkdom aan sieraden te vinden: van verfijnde gouden sieraden uit Zuid-Amerika tot Afrikaanse kralenarmbanden en sieraden van schelpen, steen en pitjes uit Oceanië. Het Museum Volkenkunde in Leiden liet zich door die rijkdom inspireren en heeft nu de grootste Nederlandse sieradententoonstelling aller tijden opgezet. Je kunt er meer dan duizend sieraden bewonderen, bijzondere verhalen van makers beluisteren en fascinerende technieken ontdekken. En na je bezoekje loop je zo de binnenstad van Leiden in, die zich met al z’n fijne restaurantjes en cafeetjes, uitstekend leent voor een lekkere beker warme chocolademelk of een glas (gluh)wijn.

Zoek je een origineel cadeau dat de wereld een beetje beter maakt? Geef een microkrediet 

Als er één periode in het jaar is waarin het draait om delen, dan zijn het de feestdagen. Daarom bedachten ze bij Microkrediet voor Moeders een mooie actie: je kunt nu, als cadeau voor iemand in je omgeving, een donatie aan de stichting doen. Van jouw bijdrage worden dan microkredieten verleend aan arme vrouwen in Azië, die daarmee een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Doneer je voor 20 december, dan stuurt Microkrediet voor Moeders je een kaart, zodat je je geliefde, moeder of vriendin iets tastbaars kunt geven. Doneren kan via Geef.nl.

Ook mooi om cadeau te geven: dit pinguïn-achtige beestje van gips 

‘Aaaaah…’ Zo laat het gevoel dat de Phing-Thing oproept zich ongeveer samenvatten. Wat een schatje, het gipsen (of houten) beestje dat lijkt op een pinguïn. Hij is mooi om in al z’n eenvoud neer te zetten, maar je kunt ‘m ook versieren, van een wens voorzien en cadeau geven. Z’n makers hebben hem gecreëerd als verspreider van geluk en vreugde. Je koopt ‘m online, voor 15 euro.

Deze dansvoorstelling zet je aan het denken over een frisse start

Wie droomt er niet af en toe van om opnieuw te beginnen, met een schone lei? Daar gaat de prachtige dansvoorstelling Tabula Rasa van Isabelle Beernaert over. Misschien ken je haar wel als de choreografe van So You Think You Can Dance en als winnares van The Ultimate Dance Battle. Samen met een internationale cast van dansers zet ze een voorstelling neer die gaat over schoon schip maken en de vrijheid opzoeken. Je hoeft je geen moment te vervelen: de avond is een wervelende mix van dansstijlen en muziekgenres. Tabula Rasa is nu te zien in theaters door heel Nederland.

Elke donderdag vind je op Happinez.nl de leukste evenementen en redactiefavorieten.

Volgend artikel
Dit is de liefste film over vriendschap (en nog 4 leuke kerstvakantie-tips)
Dit is de liefste film over vriendschap (en nog 4 leuke kerstvakantie-tips)