Voel de energie van je zeven chakra’s - Happinez
Terug naar overzicht

Voel de energie van je zeven chakra’s

Categorie
Tekst
Fabienne Peters
Voel de energie van je zeven chakra’s

De zeven chakra’s – energiecentra – hebben elk een eigen thematiek. Zo staat het wortelchakra voor stabiliteit, het zonnevlechtchakra voor innerlijke wijsheid en het keelchakra voor communicatie en inspiratie.

Door meditatie, healing en kennis van de chakra’s ontdek je welk chakra bij jou sterk ontwikkeld is of juist aandacht behoeft. Klanken brengen balans in je chakra’s; dat laten muzikanten Tijn Touber en Binkie je ervaren tijdens het meditatieconcert op het Happinez Festival 2019. Ga mee op reis in jezelf.

Tijn Touber – muzikant, schrijver en meditatieleraar – verdiept zich al jaren in verlichting, spiritualiteit, oude wijsheden en meditatie. Hij neemt je mee langs de zeven chakra’s met songs, sounds en meditatie. Samen met zijn partner Binkie (zang en sounds) speelt hij gitaar en zingt hij op 10, 11 en 12 mei op het Happinez Festival. Integreer je emoties, ervaar je gedachten, open je hart en doe inspiratie op tijdens dit concert waarin je je ogen sluit en een reis door jezelf maakt.

Zeven universele inwijdingen

Het concert is ontstaan naar aanleiding van Tijns boek Heimwee naar het Paradijs: zeven universele inwijdingen die leiden naar verlichting, verlossing, geluk. Daarin schrijft hij over zijn ontdekkingstocht naar de oorsprong van het bestaan tijdens zijn reizen naar onder meer Londen, New York en Caïro. Hij onderzoekt spirituele tradities die de basis vormen voor de westerse spiritualiteit. De zeven universele inwijdingen zijn bekend als de zeven chakra’s. Wat houden die chakra’s in en hoe zorg je dat de energie blijft stromen?

Wortelchakra

Geaard zijn, structuur, stabiliteit; het wortelchakra houdt je met beide benen op de grond. Het laat je zien dat je bestand bent tegen verandering en beschermt je tegen chaos. Boost voor je wortelchakra? Maak een wandeling door het bos, doe een body scan, volg een yogales of focus je op een sport die je graag beoefent. Aandacht voor je lichaam, voor jouw energie; dat vraagt het wortelchakra.

Geslachtschakra

Voor een goede lichamelijke gezondheid is het belangrijk je geslachtschakra in balans te houden. Dit chakra onderhoudt je immuunsysteem en geeft levenskracht. Het tweede chakra is afhankelijk van jouw emoties. Voel je je futloos en pik je snel virussen op? Vraag jezelf af of er gevoelens zijn die je niet uit? Je lichaam houdt die gevoelens vast (soms letterlijk als vocht) en daardoor word je ziek. Uit jezelf door te dansen, zingen, schilderen of ga ontspannen in de sauna. Daar knapt dit chakra van op.

Zonnevlechtchakra

Kies voor jezelf. Dat stimuleert het zonnevlechtchakra. De thematiek van dit chakra is persoonlijke ontwikkeling en identiteit. Eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect komen tot bloei als dit chakra in evenwicht is. Voel je je onzeker? Daag jezelf uit. Ga iets doen wat je graag wilt, maar eng vindt en wees bij voorbaat trots. Beklim een podium, oefen voor de marathon, doe een stilteretraite; waardeer en respecteer jezelf.

 Hartchakra

Het hartchakra houdt zich bezig met – hoe kan het ook anders – liefde. Voor jezelf en voor anderen. Wees vriendelijk, liefdevol en respectvol, dat voedt je hartchakra zodat je kunt groeien. Onvoorwaardelijk liefde is het hoogste goed, durf daarnaar te streven. Hoe je je hart opent? Door massage, dans, zang, healing. Door te zorgen voor mensen en dieren, door te geven zonder iets terug te verwachten. Wees lief voor jezelf en daardoor voor anderen.

Keelchakra

Keelchakra in balans? Dan durf jij je waarheid te spreken. Te laten zien wie je bent en wat je drijft en daarnaar te leven. Het keelchakra gaat over het vinden en omarmen van jouw waarheid. Het moedigt je aan wilskracht en expressie in te zetten om jezelf te uiten. Communiceer open en handel integer. Hoe je dat oefent? Spreek in het openbaar, mediteer, schrijf vanuit je hart, zing, doe een theater- of dansworkshop. Laat je zien en horen.

Voorhoofdchakra

Het voorhoofdchakra komt volledig tot bloei als je midden dertig bent. Je hebt dan veel gezien en ervaren en maakt de balans op waardoor wijsheid wordt verfijnd. Een sterke, onafhankelijke geest; daar staat dit chakra voor. Voorhoofdchakra ontwikkelen? Verdiep je spirituele kennis, ga ik gesprek met mensen die je wijs vindt, let op dromen, reflecteer, mediteer, lees en bedenk bij alles: wat vind ik hiervan? Vergaar, verdiep en luister; dat vraagt je voorhoofdchakra.

Kroonchakra

Het kroonchakra vormt de verbinding met het grotere geheel. Genade, schoonheid en eenheid zijn thema’s van dit chakra. Spirituele bewustwording; daar staat dit chakra voor. Wat te doen om dat te bereiken? Stil zijn, mediteren, naar binnen keren. Maak ruimte om het spirituele te overdenken, eet gezond, mediteer, beoefen yoga en thai chi en vooral: laat je inspireren door goeroes, sjamanen en dromen. Ga op onderzoek uit en vergroot je inzicht.

Meer lezen over chakra’s?

  • Chakra’s ontcijferd van Ambika Wauters

En ook:

Met deze 4 oefeningen zuiver je je energie
Laat je horen! Open je keelchakra met zang

Meest populair