Ieks, de wespen zijn er weer – wat je kunt doen als je bang bent voor deze beestjes

Ieks, de wespen zijn er weer – wat je kunt doen als je bang bent voor deze beestjes Ieks, de wespen zijn er weer – wat je kunt doen als je bang bent voor deze beestjes Ieks, de wespen zijn er weer – wat je kunt doen als je bang bent voor deze beestjes

Het is weer die tijd van het jaar: wespentijd. Sterker nog, door de hitte van de afgelopen weken zijn er meer wespen dan normaal gesproken. Zit je al te rillen bij de gedachte? Geen nood: aan angst voor wespen valt veel te doen. 

Ken de wesp

Hoe beter je het diertje begrijpt, hoe minder griezelig het wordt. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat de wesp altijd hén moet hebben, maar echt, het is niet persoonlijk. Wespen voelen zich vooral aangetrokken door zoete geurtjes. Ze doen écht niks, tenzij ze zich bedreigd voelen. Geef ‘m dus de ruimte.

Houd ‘m op afstand

Gaat dat niet, omdat je echt buiten wilt zitten en er teveel wespen zijn? Er zijn een paar ouderwetse trucjes die de beestjes op afstand houden. Een bakje azijn (liefst ook nog met kruidnagel) helpt, net als een schaaltje gesnipperde ui of het branden van wierook.

Probeer te ontspannen

Ben je echt heel erg bang voor wespen, dan heb je niet zoveel aan bovenstaande tips. Het zien van een wesp doet je misschien bevriezen, of je schiet er vandoor, en het kan zelfs zijn dat je flauwvalt. Het is heel waardevol om jezelf een goede ontspanningstechniek te leren. Bijvoorbeeld een goede ademhalingsoefening, zoals deze buikademhaling. Daarmee geef je je hersenen het teken dat er geen gevaar dreigt.

Geef je angst een plek

Bij veel angsten is blootstelling uiteindelijk de beste remedie. Dat klinkt natuurlijk als het allerlaatste wat je wilt, maar door in stapjes jezelf te confronteren met datgene waar je zo bang mee bent, verdwijnt de angst. Je kunt dit ook al in gedachten oefenen. Stap 1: denk aan wespen. Waarschijnlijk merk je een gevoel van angst, dat steeds groter wordt. Laat de angst over je heen komen -vecht er niet tegen- en wacht tot deze weer verdwijnt (ook al duurt dat misschien een tijd, of heb je er meerdere pogingen voor nodig).

Loop er niet voor weg

Letterlijk kan weglopen natuurlijk een oplossing zijn: even naar binnen gaan, best kans dat de wesp daarna weg is. Maar in figuurlijke zin helpt het je niet verder. Als je je er door wespen van laat weerhouden om buiten te gaan zitten, naar het zwembad te gaan of te gaan fietsen, geef je de beestjes de macht over jouw leven. En het belangrijkste: je doet jezelf ontzettend tekort. Blijf dus de dingen doen waar je in de zomer van wilt genieten.

Vraag er hulp bij

Helpt dit allemaal niet, zoek dan professionele hulp. Angst voor wespen -en andere beestjes- is goed te verhelpen. Bijvoorbeeld door middel van cognitieve therapie, waarbij je leert de angst te relativeren en er anders mee om te gaan. Ook hypnose is een methode die wordt toegepast. Daarnaast kun je, zoals hierboven genoemd, in stapjes leren de ‘confrontatie’ met de wesp aan te gaan.

Volgend artikel
Leugentjes om bestwil: hoe eerlijk moet je zijn in relaties en vriendschappen?
Leugentjes om bestwil: hoe eerlijk moet je zijn in relaties en vriendschappen?