Waarom het belangrijk is om een compliment aan te nemen én serieus te nemen

Waarom het belangrijk is om een compliment aan te nemen én serieus te nemen Waarom het belangrijk is om een compliment aan te nemen én serieus te nemen Waarom het belangrijk is om een compliment aan te nemen én serieus te nemen

Wat heb je een leuke trui aan! ‘Oh, dit oude ding? Was maar 20 euro’, hoor ik mezelf zeggen. Blijkbaar vind ik het nodig om te laten weten dat het een koopje was. Maar waarom eigenlijk? Complimentjes aannemen kan knap lastig zijn, waardoor we geneigd zijn om ze weer terug te kaatsen naar de complimenten-gever. Het wordt tijd dat we een compliment gaan aannemen. Daar kunnen we namelijk veel van leren over onszelf.

Het wel of niet aannemen van wat iemand van je vindt is een fascinerend fenomeen. Enerzijds vinden we een compliment vaak ingewikkeld en wuiven we ‘m weg, maar anderzijds, als iemand kritiek op ons heeft, nemen we het bloedserieus. Slapeloze nachten volgen en we gaan enorm aan onszelf twijfelen.

Compliment afwijzen uit onzekerheid

Door een compliment af te wijzen, verstoren we als het ware de positieve flow van energie die anders had kunnen stromen. Het goedbedoelde en lieve compliment met positieve energie wordt keihard afgeketst. Los van het feit dat het jou geen goed gevoel geeft, creëer je voor de ander ook een ongemakkelijke situatie.

Wat nou als we een compliment met open armen zouden ontvangen? Dan zou de gever zich goed voelen én jij ook. Vaak wijzen we complimenten af omdat we onzeker zijn over onszelf. Dat je vriend je vertelt hoe trots ‘ie is omdat het goed gaat op je werk voelt gek. Je bent geneigd om te reageren met ‘ik doe maar wat’ en gaat er lacherig mee om. Om dit te doorbreken kun je een paar simpele oefeningen proberen. Begin met het geloven dat je het waard bent, en dat je wel degelijk een goed en mooi mens bent. Ga voor de spiegel staan en complimenteer jezelf op iets waar je blij mee bent. Dat kan je mooie haar zijn, maar liever hoe goed je het vanochtend deed met de kinderen. In eerste instantie voelt dit waarschijnlijk een beetje gek, maar op een gegeven moment ga je voelen hoe fijn het is om eens positief tegen jezelf te praten.

Als stap twee kun je oefenen met het geven van (gemeende) complimenten aan anderen. Observeer hoe leuk het is als iemand ‘m aanneemt. Als er een glimlach van oor tot oor op het gezicht van de ander verschijnt. Nadat je een paar bekenden een compliment hebt gegeven, kun je het bij vreemden proberen. Niets zo leuks als tegen iemand in de trein zeggen dat je haar oorbellen zo leuk vindt. Echt, dat zorgt voor een instant happy feeling. Bij jou. Bij haar.


Strengste criticus

We zijn enorm streng voor onszelf. Hoe je over jezelf denkt is waarschijnlijk een stuk harder dan hoe je over een goede vriendin denkt. Wees eens wat liever voor jezelf. Accepteer een compliment, luister ernaar, en neem het serieus. Via het compliment van een ander kun je weer iets over jezelf leren. Je krijgt namelijk een uniek kijkje in hoe iemand anders jou ziet en over je denkt. Als je beste vriend zegt dat hij bewondering heeft voor hoe jij iets oppakt, dan meent hij dat ook. Laten we beginnen bij onszelf: zeg dankjewel als je een compliment krijgt, en wie weet inspireert dat weer anderen om ook een compliment aan te nemen. Positive vibes voor iedereen!

Over auteur

Meer lezen over complimenten?

Zo neem je complimentjes in ontvangst.

Volgend artikel
Dit stappenplan leert je beter omgaan met kritiek
Dit stappenplan leert je beter omgaan met kritiek