Gun jezelf dat compliment (en neem ’t eens aan)

Gun jezelf dat compliment (en neem ’t eens aan) Gun jezelf dat compliment (en neem ’t eens aan) Gun jezelf dat compliment (en neem ’t eens aan)

Vind jij het moeilijk om een compliment aan te nemen en serieus te nemen? Je bent niet de enige. Toch is het belangrijk om te doen, het leert je namelijk iets over jezelf.

De meeste mensen leggen hun innerlijke criticus geen strobreed in de weg als hij/zij ons in scherpe bewoordingen bekritiseert of een rotgevoel aanpraat. Wanneer dat knagende stemmetje ons vertelt dat we iets niet goed doen, het leven niet hebben begrepen of we hebben gefaald, geloven we dat vaak meteen. En dat, terwijl veel mensen het aannemen van positieve feedback wél lastig vinden. Een complimentje van een ander wordt vaak snel weggewuifd of snel weer vergeten.

Positieve energie

Waarom vinden veel mensen het lastig om een compliment aan te nemen? Vaak heeft dit te maken met onzekerheid en het niet durven innemen van je ruimte. Wanneer iemand je complimenteert over die leuke jurk, is het echt oké om gewoon te bedanken. Als iemand vol bewondering zegt dat hij/zij trots op je werk is, mag je daar zelf ook trots op zijn. En wanneer iemand zegt dat je er goed uitziet, mag je dat gewoon geloven.

Dat geeft niet alleen jou een goed gevoel, maar ook de gever van het compliment. Wanneer we een goedbedoelde pluim afwijzen, ontnemen we niet alleen onszelf wat positiviteit, maar ook degene die het compliment geeft. Die laat je namelijk achter met een ongemakkelijk en verward gevoel. Zeg dus gewoon ‘dankjewel’ en ontvang het compliment met een glimlach, net zoals je een cadeautje ontvangt en niet teruggeeft aan de gever.

Oefening baart kunst

Wil jij leren om complimenten gewoon aan te nemen, zonder ongemakkelijk te worden? Oefen met jezelf complimenten te geven. Ga elke dag voordat je de deur uitgaat voor de spiegel staan en complimenteer jezelf met iets waar je blij mee bent. Het kan van alles zijn. Van de deadline die je gehaald hebt tot de nieuwe trui die je aanhebt.

Vervolgens kun je proberen zelf eens wat (gemeende) complimenten uit de delen. Aan je collega, een kennis of (en deze is voor gevorderden) gewoon aan een vreemde op straat. Wanneer je merkt dat anderen complimenten simpelweg in ontvangst nemen (en dat het jullie beide een goed gevoel geeft), wordt het voor jou wellicht ook makkelijker om complimenten aan te nemen.

Meer lezen?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
7 kenmerken die vertellen dat je invoelend bent
7 kenmerken die vertellen dat je invoelend bent