7 kenmerken die vertellen dat je invoelend bent

7 kenmerken die vertellen dat je invoelend bent 7 kenmerken die vertellen dat je invoelend bent 7 kenmerken die vertellen dat je invoelend bent

Voel jij intens mee met mensen, dieren en de natuur om je heen? Pik jij snel de emoties van een ander op? Word je soms enorm geraakt door berichten op het nieuws? Dan ben je mogelijk een empaat, iemand met een groot invoelend vermogen. Koester deze kracht!

Ben jij een empaat? Dan herken je je hierin

Als empaat voel je sterk mee met anderen. Je ervaart andermans emoties, mentale staat en lichamelijke pijn alsof het je eigen omstandigheden zijn, waardoor je meer ervaart dan iemand die minder empatisch is. Empaten worden daarom snel als ’te emotioneel’ of ‘zwak’ bestempeld, terwijl ze juist enorm krachtig zijn. Ze weten precies wat een ander nodig heeft en – als ze zichzelf niet verliezen – wat hun eigen grenzen zijn. Bovendien, waar ze verdriet en boosheid op een diep niveau ervaren, ervaren ze ook blijdschap enthousiasme en liefde twee keer zo sterk.

Herken je jezelf al een beetje in het bovenstaande, maar wil je toch zeker weten of je een empaat bent? Toets jezelf aan deze 7 kenmerken!

1. Je ervaart gevoelens van anderen als die van jezelf

Jij bent in staat om in je eigen lichaam te voelen wat een ander voelt, of het nu om een bekende of een volstrekt vreemde gaat. Heeft je broer een belangrijk sollicitatiegesprek? Dan voel jij kriebels in je buik of spanning in je lijf. En de frustratie van die man in de supermarkt kan zomaar ook in jou opborrelen, ook al heb je niet eens met hem gesproken. Met deze tips bescherm je jezelf beter tegen de zware energie van anderen.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

2. Emoties als boosheid en frustratie zuigen je leeg

Niet alleen als je zelf boos, gefrustreerd of verdrietig bent raak je daar uitgeput van, óók als je deze emoties oppikt van anderen. Je hebt meer tijd nodig om jezelf op te laden en over deze heftige emoties heen te komen. Deze tips kunnen helpen als je je overprikkeld voelt.

3. Je kunt jezelf verliezen in een relatie

Geen grenzen stellen, je compleet laten meevoeren in een relatie en daardoor jezelf een beetje kwijtraken: dat is het gevaar voor empaten in een relatie. Doordat je jezelf compleet overgeeft aan de ander weet je op een gegeven moment niet meer welke gevoelens van jou zijn en welke van je partner. Herkenbaar? Kijk dan ook uit voor deze valkuilen in een relatie.

4. Foto’s en video’s in de media kunnen je enorm raken

Tranen met tuiten bij films, buikpijn bij het zien van heftige nieuwsberichten en intens geraakt worden door een indringende foto. Ook al gaan deze dingen niet direct over jou, ze hebben een grote impact op jouw gemoedstoestand. Met deze lichtpuntjes leer je beter omgaan met vervelend nieuws.

5. Als empaat voel je voordat je begrijpt

Waar dat onbehaaglijke gevoel of die sombere stemming ineens vandaan komt weet je niet, maar je voelt duidelijk dat er iets speelt. Dat kan bij jezelf zijn of bij iemand in je omgeving. Jouw gevoel is namelijk sneller dan je ratio, dus nog voordat je weet hebt van een bepaalde gebeurtenis of situatie, hebben jouw voelsprieten het al haarfijn opgepikt. Herkenbaar? Susan Smit schreef je een brief.

6. Je bent zeer vrijgevig, soms ten koste van jezelf

Op jou kunnen mensen rekenen. Mensen luchten graag hun hart bij je, je hebt veel liefde te geven en leeft intens mee met anderen. Een mooie eigenschap, die een keerzijde krijgt zodra jouw zorg voor anderen ten koste gaat van de zorg voor jezelf. Pas op dat je jezelf niet wegcijfert!

7. Je voelt je diep verbonden met de wereld om je heen

De band die jij als empaat voelt met de natuur, mensen en dieren om je heen is bijzonder. Soms zelfs een tikkeltje geheimzinnig. Je kunt intens geraakt worden – in positieve zin – door een bloem die in bloei staat, de lach van een oude vrouw bij de bakker of het gebalk van een enthousiaste ezel. Deze ogenschijnlijk kleine dingen zetten jouw hart nog verder open voor al het moois in de wereld. Wat een rijkdom!

Over auteur
Eline Hoffman heeft een zwak voor mensen met een mooi, krachtig, inspirerend of ontroerend verhaal. Bewust leven, muziek en gezondheid zijn de zaken waar ze zich het allerliefst in verdiept.

Meer lezen over empathie?

Ben je heel empathisch? Dit is hoe je daarmee omgaat.

Volgend artikel
De vonk tussen empathie en narcisme
De vonk tussen empathie en narcisme