Schoorvoetende hooggevoelige, deze brief is voor jou

Door Susan Smit
Schoorvoetende hooggevoelige, deze brief is voor jou Schoorvoetende hooggevoelige, deze brief is voor jou Schoorvoetende hooggevoelige, deze brief is voor jou

Lieve fijngevoelige,

In dit tijdperk waarin het bijna mode lijkt om een hoogsensitief persoon te zijn, kom je misschien schoorvoetend of helemaal niet uit voor je gevoeligheid.

Degenen die te opzichtig met de titel ‘HSP’ flaneren, stellen hun gevoelens soms een pietsie teveel centraal. Met de vraag of iedereen daar graag een beetje rekening mee wil houden? Je zou er bijna je mond van gaan houden en het bombardement aan prikkels en boodschappen gelaten doorstaan. En dat is nu juist níet de bedoeling.

Als fijngevoelige heb je waarschijnlijk moeten leren dat wat andere mensen aan drukte aankunnen, voor jou teveel van het goede is. Hoogstwaarschijnlijk heb je dat door schade en schande geleerd, nadat je met je kiezen op elkaar bent doorgegaan, iedereen tevreden stellend, tot je er bijna aan onderdoor ging. En daar zat je dan, totaal overprikkeld en overstuur, op de bank met een hart dat tekeer ging en een geest die niet meer wilde stoppen met denken. Je zou nu echt naar jezelf gaan luisteren, nam je je voor. Totdat het wel weer oké leek te gaan en je jezelf opnieuw voorbij galoppeerde.

Zie je lichaam als een radio, lieve hooggevoelige, die fijntjes is afgestemd en veel subtiele signalen ontvangt. Een hard muziekstation dat daar op volle kracht doorheen blèrt zorgt ervoor dat je de zachtere geluiden niet meer hoort en dat je radio zelfs kapot kan gaan. Is dat een zwakte? Of is het een kracht om de meest delicate signalen op te kunnen nemen?

Het kan storend zijn dat jouw lichaam en geest op tilt raken van dingen waar de gemiddelde mens niet eens van onder de indruk is; van rumoer, cafeïne, fel licht, harde muziek, alcohol, suiker, lang opblijven, veel afspraken. Je zult je lichaam er zelfs wel eens om hebben vervloekt, vooral toen je jong was en zo graag overal aan mee wilde doen. Ik vraag je om je gevoeligheid in een heel ander licht te zien. Vertrouw erop dat je precies het lichaam hebt dat afgestemd is op wat jij hier te doen hebt. Het is, inclusief alle onhandige eigenaardigheden, 100% perfect toegesneden voor jouw unieke taak en lessen in dit leven.

Ik vraag je om je fijnzinnige systeem te koesteren en te beschermen, zodat het niet over de kop gaat. Ik vraag je zelfs om je fijngevoeligheid nog meer in te zetten zodat je er nog meer profijt uit haalt. Jouw fijngevoeligheid zorgt ervoor dat je – mits in stilte en rust – inspiratie kan ontvangen, kunst kunt maken, mensen kunt aanvoelen, oog hebt voor details. Gebruik dat. Je bent ervoor geboren.

En terwijl je je eigen aard leert omarmen, blijf dan ondertussen alsjeblieft oog houden voor de kwaliteiten van anderen. Zie in dat ook zij het lichaam en de afstemming hebben die bij hun unieke en waardevolle taken past. Voel je nooit verheven boven de grofbesnaarde, suikeretende en extraverte rest van de wereldbevolking. Dat zou een fijn staaltje spiritueel snobisme, van ik-ben-heiliger-dan-jij, zijn waar ieder mens voor moet waken.

Wees zuinig en doelgericht met je aandacht, reserveer het voor de wezenlijke dingen. Scherm jezelf een beetje af voor de prikkels van de wereld, maar reik toch uit naar anderen, het leven, schoonheid en alles wat jij de moeite waard vindt.

Met liefde en waardering voor hoe jij je leven vormgeeft,

Susan

Meer Happinez?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Ontspannen december door, zo lukt het je
Ontspannen december door, zo lukt het je