Ontspannen december door, zo lukt het je

Ontspannen december door, zo lukt het je Ontspannen december door, zo lukt het je Ontspannen december door, zo lukt het je

De decembermaand is feestelijk, maar ook een hoop gedoe. Hoe bewaar je tussen alle afspraken en feestelijkheden óók het vakantiegevoel en zorg je dat stress niet de overhand krijgt? Zie jij op tegen de drukte? Met deze tips bewaar je de rust.

Eigenlijk is het ironisch: december is een tijd van bezinning, maar we zijn soms zo druk bezig met het plannen en bijwonen van familiebijeenkomsten, borrels, diners en andere gezelligheid dat juist rust en bezinning er al snel bij inschieten. Voor je het weet krijgt stress de overhand en zie je óp tegen de feestdagen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Met voldoende rustmomenten blijf je in evenwicht

Nee, niet de bedoeling, en het is ook niet nodig. Met stress en drukte is op zich niets mis, het probleem is dat we te weinig rustmomenten inbouwen waarin we, al is het maar even, kunnen herstellen. Bouw je voldoende rustmomenten in, dan blijf je in evenwicht.

Daarom: zeven manieren om een moment rust te nemen in de drukke decembermaand (het kost soms maar een paar seconden!).

1 Zorg voor voldoende slaap

Het belangrijkste advies: zorg voor genoeg slaap. Het houdt je fit, zorgt dat je overdag beter bestand bent tegen stress, je beter dingen herinnert en beter kunt plannen en nadenken. Super belangrijk dus. Zet desnoods ’s avonds een wekker voor het moment dat je naar bed wilt, om aan je acht uur slaap te komen – hier lees je nog eens waarom.

2 Mindfulness

Mindfulness helpt enorm om echt helemaal in het ‘nu’ te zijn. Gebruik je zintuigen: ruik bewust tijdens het koken, pak even de hand van de oudste of de jongste aan tafel, luister naar de stemmen van mensen van wie je houdt, steek met je volle aandacht een kaars aan. En blijf dan vooral even een half minuutje in het kaarslicht staren, met je gedachten op nul.

(Tip: deze eenvoudige ademhalingsoefening helpt ook om even een moment van rust te nemen.)

3 Voed je ziel

Niets vervelender dan om je te midden van alle drukte eenzaam te voelen. Je bent niet de enige die af en toe horendol wordt van alle gezelligheid. Neem elke dag een moment om je ziel te voeden: hou contact met de mensen met wie je je het meest verbonden voelt (bel ze op, app ze, denk aan ze). Schrijf in je dagboek. Lees je liefste gedichten. Zet een kaarsje bij een foto van iemand die je mist. En zorg voor lichamelijk contact, want ook dat zorgt voor een gevoel van verbondenheid (en gelukshormonen!): knuffel tussendoor spontaan je lief, een kind, een huisdier of je oma.

4 Zoek regelmatig de natuur op

Natuur brengt rust – alleen de kleur groen heeft dat effect al. Met een kerstboom in huis is het gemakkelijk scoren qua ‘Vitamine Groen’ (gewoon een minuutje bij de boom staan en aandachtig kijken naar de takken, de stam, de versierinkjes te midden van het groen), maar met een klein beetje aandacht creëer je snel nog meer natuurmomenten. Een bos bloemen in het water zetten, is een natuurmoment. De maan door de bomen zien schijnen, is een natuurmoment. Je neus in een pot basilicum of oregano stoppen en diep snuiven werkt ook (en het kost maar een paar seconden).

5 Ga schemeren en natafelen

Het is een gebruik dat we niet meer zo vaak doen: schemeren. De schemer is het moment waarop de dag langzaam overgaat in de nacht. Steek eventueel een kaars aan, en blijf gewoon een beetje voor je uit staren, kijk hoe het donker wordt en laat de dag van je afglijden. Schemeren is, net als natafelen, een moment in de luwte, waarin er even niets hoeft. Het zijn juist die momenten waarin bijzondere gesprekken kunnen ontstaan, of waarin je samen een vertrouwelijke stilte kunt delen.

6 Ga wandelen

Vooral belangrijk voor de nodige ontspanning tijdens langere familiebijeenkomsten: kinderen kunnen even hun energie kwijt, en iedereen krijgt even frisse lucht, beweging en vitamine D. Wandelen helpt trouwens ook om je gedachten tot rust te brengen. Dus óók als het regent, hop, paraplu’s mee en lekker naar buiten!

7 Laat af en toe iets uit je handen vallen

Niet letterlijk, maar figuurlijk: bedenk van tevoren wat je van je to-do-lijst kunt schrappen als de druk te hoog wordt. Een fijne sfeer is veel belangrijker dan of alles wel perfect verloopt. Welk gerecht (of lastig ingrediënt) kun je skippen, welke activiteit hoef je niet écht bij te wonen? Maar vooral: wat zijn de belangrijkste dingen? Focus daarop, ook dat geeft rust.

Met stress is niets mis

Natuurlijk is er stress in december, maar wat is er mis met stress? Niets! Met voldoende rustmomenten, blijft de nadruk liggen op de leuke, mooie, bijzondere kanten van december. Dit is een tijd van bezinning, van lichtjes in het donker, van samen zijn – een tijd om te koesteren.

Fijne feestdagen!

En ook…

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.
Volgend artikel
De lichte kant van het leven
De lichte kant van het leven