De lichte kant van het leven

Door Susan Smit
De lichte kant van het leven De lichte kant van het leven De lichte kant van het leven

Op mijn computer heb ik een sticker geplakt die laatst bij de Happinez zat. ‘Join the light side’ staat erop, onder een tekening van een maan en een zon ineen. Voor mij betekent het: er is een donkere kant van de maan en een lichte kant, die zijn niet altijd in evenwicht, maar toch is het jouw keus op welke kant je je aandacht richt. Net als in het leven zelf.

Lettervermicelli

Ik heb het nodig om die boodschap steeds opnieuw te horen. Ik ben een krantenlezer, een Twitteraar, iemand die het debat aangaat. Te midden van het Trumpnieuws, de klimaatellende en andere beroerdigheid in de wereld, voel ik me soms, net zoals zoveel mensen, machteloos en ontredderd. Als ik erover twitter, heb ik heel even het gevoel dat ik er iets aan doe. Maar de laatste tijd voelt het als roeren in een soep vol lettervermicelli die steeds dikker wordt totdat de lepel er rechtop in staat. We praten over kwesties, reageren op elkaar, raken verstrikt in ‘voor en tegen’-kampen totdat we niet meer praten, maar alleen onze argumenten herhalen en steeds bozer worden. De lettervermicelli, ooit bedoeld om verbinding te maken, maakt de soep tot een dikke, ondoordringbare brij.

Bewustwording

Er is duisternis (onwetendheid) op aarde, dat moeten we erkennen. Je druk maken over dingen die niet deugen is onvermijdelijk, ertegen protesteren is nodig, maar wat minstens zo belangrijk is, is oog houden voor wat mooi en goed is. Het is belangrijk om in te zien dat verandering en bewustwording langzaam gaan, dat tegenkrachten zich altijd eerst verzetten, dat de dingen tijd nodig hebben en soms eerst erger lijken te worden voor ze beter worden. Hoop, vertrouwen en geduld zijn net zo waardevol als strijd.

De sticker helpt me om me op social media en in mijn eigen hoofd te richten op het lieve, het mooie en het weerloze, dat er natuurlijk ook gewoon is. Dat vraagt vaak weinig aandacht, het is er gewoon, of wij er nu naar kijken of niet.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

The light side

De vrouw in de buurtwinkel die een oud plastic zakje heeft meegenomen voor haar halfje bruin, de deur en het trappetje van de weduwnaar die door straatgenoten is versierd omdat hij zijn 85e verjaardag viert, de verdwaalde kat die met vereende krachten naar zijn baas is teruggebracht. Bladeren die schitteren in de zon, het geneurie van iemand achter je op de fiets, de glimlach die je uitwisselt met een voorbijganger als je peuter iets grappigs zegt.

Het is allemaal net zo belangrijk als alle misstanden die er bestaan. Het verdient je opmerkzaamheid en waardering. Erbij stilstaan maakt ons blijer, krachtiger, weerbaarder. Er is duisternis om je heen en in jezelf, maar je kunt ook besluiten je te wenden tot het licht, dat ook overal is. Voel het in jezelf, de vreugde, levenslust, menslievendheid, liefde voor al wat leeft, draag het uit en join the light side!

Meer lezen over the light side?

Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Dit is waarom je zo blij wordt van kerstmuziek
Dit is waarom je zo blij wordt van kerstmuziek