Dit is waarom je zo blij wordt van kerstmuziek

Dit is waarom je zo blij wordt van kerstmuziek Dit is waarom je zo blij wordt van kerstmuziek Dit is waarom je zo blij wordt van kerstmuziek

Kerstliedjes geven je een warm gevoel van binnen. Ineens ben je klaar om de kerstboom op te zetten en het kerstdiner voor te bereiden. Hoe kan dat?

Muziek roept allerlei emoties in ons op. En welke emoties dat zijn, heeft meestal niets te maken met de stemming van het nummer. Een liedje kan nog zo blij en vrolijk zijn, het hangt af van de associaties die we met de muziek hebben of het liedje ons ook daadwerkelijk blij maakt.

Denken aan toen

Voor de meeste mensen zijn de feestdagen een tijd van gezelligheid, samenzijn en nostalgie. December barst van het jeugdsentiment en herinneringen aan vroeger, toen je nog onschuldig en zorgeloos was. Kerstmuziek brengt je terug naar de fijne kerstdagen uit je jeugd, waardoor je meteen vervuld wordt met warmte en een gevoel van blijdschap.

Zelfs al had je op latere leeftijd een keer een minder fijne Kerst, dan kan kerstmuziek je nog altijd in een positieve kerststemming brengen. Zolang je jeugdherinneringen aan kerst maar positief zijn.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Verwachtingen

Bovendien is kerstmuziek vaak erg voorspelbaar geschreven, met melodieën die makkelijk blijven hangen en worden opgeslagen in je geheugen. Iedere keer als je het kerstnummer hoort, wordt de melodie dieper in je geheugen gegrift. Hoor je het nummer later weer, dan weet je bij iedere noot welke erop volgt. En iedere seconde worden je verwachtingen vervult, je had het ‘juist’. Fijn voor onze mind, want gelijk krijgen zorgt voor een positieve stemming.

Kerstmuziek heeft dus, meer dan andere muziek, de kracht om je in een bepaalde stemming te brengen. Welke stemming dat is hangt af van je associaties met Kerstmis en hoe goed je het kerstnummer kent.

Sky Radio – The Christmas Station

Ben je de kerststemming even kwijt? Dan is er altijd een kerstliedje te vinden dat jouw ‘Christmas spirit’ weer aanwakkert. Gewoon even afstemmen op Sky Radio, waar je deze feestdagen de hele dag van kerstmuziek kunt genieten. Ook als je nu alvast in de kerststemming wilt komen.

Meer lezen over de feestdagen?

Volgend artikel
7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)
7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)