Waarom kerst de ultieme relatietest is

Waarom kerst de ultieme relatietest is Waarom kerst de ultieme relatietest is Waarom kerst de ultieme relatietest is

Sommige mensen zeggen dat vakantie de ultieme relatietest is, maar die mensen vergeten kerst. Want die twee dagen per jaar moeten gezellig zijn, en ze vormen een flinke logistieke uitdaging: wanneer naar jouw ouders, wanneer naar die van je partner? Zo zorg je dat jullie elkaar op de ochtend van de 27nog steeds lief vinden.

Kerst als stel kan extra romantisch zijn – gezellig samen op een kleedje bij de haard, liedjes zingend bij de piano – maar het is ook een tikkie ingewikkelder dan wanneer je single bent. Ineens zijn er twee families (of meer, bij gescheiden ouders) waar je over na moet denken. Wanneer ga je naar wie? Of nodig je iedereen bij jullie thuis uit? Wat zet je op het menu, en gaan jullie samen koken of is een van jullie de chef?

Het is dus niet zo gek als je af en toe in de stress schiet, omdat je schoonmoeder jullie eigenlijk graag bij het diner had gehad terwijl jullie dan bij jouw ouders wilden zijn. Omdat je zorgvuldig samengestelde kerstdis toch wat ingewikkelder blijkt dan gedacht (help, had je dat toetje nou maar van tevoren geoefend), of omdat je geliefde de eieren vergeten is (en je had nog wel zo’n duidelijk lijstje meegegeven). Houd het dan maar eens gezellig met z’n tweeën. Zo zorg je dat de liefde de kerst overleeft:

Goed gesprek van tevoren

Vraag je partner eens, gewoon uit nieuwsgierigheid: wat zou jij nou het allerfijnst vinden met kerst? Misschien is dat eigenlijk wel heel iets anders dan wat jullie van plan waren. Of misschien kun je het met een kleine aanpassing veel fijner maken. Door bijvoorbeeld één bezoekje minder te plannen, samen een paar uur te gaan wandelen, of misschien wel beide dagen thuis te blijven.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Geef elkaar ruimte

De kans is best groot dat jullie allebei een iets ander beeld van kerst hebben. Misschien vind jij het heerlijk om de hele dag met je familie te zijn, terwijl je partner het na een paar uurtjes mooi geweest vindt. Respecteer die verschillen, en probeer een middenweg te vinden.

Zorg voor tijd met z’n tweeën

Hoe je de kerstdagen ook invult, zorg in ieder geval dat jullie elke dag ook even samen kunnen zijn. Al is het alleen de ochtend, of juist een paar uurtjes voor het slapen gaan. Dan kun je even opladen en nabespreken, of juist alleen maar knuffelen of een serie kijken.


Wees realistisch

Je geniet het meest van de feestdagen als ze ontspannen verlopen. Prop je dagen dus niet vol met familiebezoekjes en als jij de gastvrouw of -heer bent, verplicht jezelf dan niet tot een perfect aangekleed kersthuis en dito vijfgangenmenu. Maak het al een paar dagen van tevoren gezellig in huis, en kies voor een menu met klassiekers waar je goed mee uit de voeten kunt. Wil je toch iets nieuws proberen? Draai dan alvast een testrondje met het recept (je voelt je veel meer ontspannen als je weet dat die pavlova een eitje is).

Doe het anders

Zijn jullie al jaren samen en ziet kerst er altijd ongeveer hetzelfde uit, doe het dan eens anders. (Tenzij jullie het allebei super vinden zoals je het nu doet – al kan verandering dan ook verfrissend werken). Ga er eens met z’n tweeën op uit met de kerst – op city trip naar een mooie stad, of juist in een bed & breakfast op het platteland.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over kerst?

Nog geen plannen met kerst? Ter inspiratie: 10 alternatieve manieren om kerst te vieren.

Volgend artikel
4 weetjes over kerst die je nog niet wist
4 weetjes over kerst die je nog niet wist