Kerst, maar dan anders: 10 alternatieve manieren om kerst te vieren

Kerst, maar dan anders: 10 alternatieve manieren om kerst te vieren Kerst, maar dan anders: 10 alternatieve manieren om kerst te vieren Kerst, maar dan anders: 10 alternatieve manieren om kerst te vieren

Kerst is wat je er zelf van maakt. Een driegangendiner in vol ornaat met cadeautjes onder de boom is super, maar je kunt ook kiezen voor stamppot, een lekker huispak en een symbolisch, zelfgemaakt presentje. Zo wordt kerst dit jaar nét even anders. 

Maak een uitje naar een bijzondere plek

Ben je al wel eens in een van de mooie vestingstadjes van Nederland geweest? In Groningen heb je de Vesting Bourtange, in Noord-Holland heb je Naarden-Vesting. Prachtige, sfeervolle plekken die zich uitstekend lenen voor een lange wandeling.

Slaap in een yurt

… of een blokhut, een tipi, of juist een luxe hotelkamer. Met kerst ergens anders overnachten geeft een extra speciaal gevoel. Maakt niet uit of je naar de andere kant van het land gaat of juist ergens in je eigen provincie blijft.

Houd een wellnessdagje

Lekker in bad, maskertje op, flink scrubben en na lang poedelen je lijf insmeren met een rijke crème of olie. En daarna op tijd onder de wol.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

Ga vrijwilligen

Bijvoorbeeld in het dierenasiel of bij de daklozenopvang kunnen ze vast nog wel een paar extra handen gebruiken tijdens de feestdagen.

Kies voor een buffet

Vol kleine hapjes, in plaats van drie vaste gangen. Of serveer drie soorten stamppot. Laat iedereen zelf iets meenemen (en ben je bang dat je dan tien garnalencocktails krijgt, vraag dan de een om soep, de ander om een bijgerecht en weer iemand om een toetje, etcetera). Bak pannenkoeken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Waai uit

Een middag naar zee op Eerste of Tweede Kerstdag, waarom eigenlijk niet? Lekker langs de zee banjeren en daarna volledig verkwikt aan je kerstmaaltijd beginnen.

Doe precies wat je anders zou doen

Klinkt saai, maar het kan heerlijk zijn. Ben je na een druk jaar gewoon toe aan een vrije dag? Heerlijk aanrommelen in huis, eindeloos series kijken, samen de hele dag in bed blijven of eindelijk die muur een kleur geven? Misschien heb je wel de fijnste kerst in jaren.

Ga naar de kerk

Misschien denk je: dat is het meest traditionele óóit wat je met kerst kunt doen. Maar als je al jaren niet in de kerk geweest bent (of misschien nog nooit) kan het best bijzonder zijn om toch in de kerkbanken aan te schuiven. Ook als je niet (meer) gelooft hebben de saamhorigheid, het zingen en het kerstverhaal iets moois.

Nodig een buurman uit

Of meerdere buren. Gewoon, omdat jullie elkaar eigenlijk nog niet zo goed kennen. Omdat je weet dat hij of zij alleen is met kerst.

Geef andere cadeautjes

Trek lootjes en geef allemaal iets persoonlijks, met een waarde van een paar euro. Geef een bon voor een massage (als je goed bent in massages geven, anders is het ook zo sneu), bak een overheerlijke taart, brei een paar sokken, schilder een portret van diegene: wees creatief en maak het persoonlijk. Of zamel, in plaats van cadeautjes, met zijn allen geld in om binnenkort iets leuks te doen.

Over auteur
Freelance journalist Dorien Vrieling is een nuchtere Noorderling met een grote interesse in wat mensen beweegt. Ze schrijft graag over de hobbels die een mens op zijn weg kan tegenkomen, en hoe je daarmee om kunt gaan.

Meer lezen over kerst?

Met deze drie tips wordt het onvergetelijk.

Volgend artikel
4 weetjes over kerst die je nog niet wist
4 weetjes over kerst die je nog niet wist