Op zoek naar meer intimiteit in je relatie? Doe dan deze 16 dingen iets vaker

Op zoek naar meer intimiteit in je relatie? Doe dan deze 16 dingen iets vaker Op zoek naar meer intimiteit in je relatie? Doe dan deze 16 dingen iets vaker Op zoek naar meer intimiteit in je relatie? Doe dan deze 16 dingen iets vaker

Wat vaker naar elkaar glimlachen, zomaar een cadeautje geven of de telefoon wegstoppen. Grootse gebaren en sentimentele liefdesverklaringen zijn heel romantisch, maar echte intimiteit in relaties zit ‘m juist in de kleine dingen. 

Intimiteit is de hoeksteen van een sterke relatie. Niet alleen de fysieke variant, maar juist ook intimiteit op spiritueel en mentaal vlak. In prille relaties is die intimiteit er vanzelf, maar na verloop van tijd kan de klad erin raken. De oprechte nieuwsgierigheid naar de ander is verdwenen, want wat valt er nou nog te ontdekken na al die jaren samen? Heel veel, zegt relatietherapeut Sharon Pope. Zij ziet nieuwsgierigheid naar elkaar als belangrijke voorwaarde voor echte intimiteit. Dat betekent niet dat je avond na avond diepe gesprekken met elkaar hoeft te voeren, want wie heeft daar nou tijd voor? Nee, intimiteit creëren gaat veel subtieler, bijvoorbeeld door deze zestien dingen (wat vaker) te doen.

Verras je partner

Koop een kleinigheidje, zorg dat het huis schoon is of kook een lekkere maaltijd. Niet om iets voor elkaar te krijgen of vanwege een verjaardag, maar gewoon zomaar.

Laat de ander weten dat je aan hem/haar denkt

Ook al zit je middenin een drukke werkdag en heb je nog ongeveer dertien taken die af moeten, een lief berichtje is zo gestuurd.

Online training Tantra & seksuele energie

  • Voel je lichter, vrijer én levenslustiger

  • Meer uit je hoofd zijn en meer in contact met je lichaam

  • Meer dan 5.925 trainees gingen je voor

Deel wat er in je omgaat

Durf open te zijn over wat je hebt meegemaakt, waar je bang voor bent, waar je naar verlangt en waar je naar uitkijkt.

Luister

Zorg dat je niet wordt afgeleid als je partner een verhaal vertelt en luister écht. Stel vragen en probeer je in de ander in te leven.

Strooi met complimenten

Iedereen vindt het leuk om te horen om een complimentje te krijgen. Op die manier laat je de ander weten dat je hem/haar waardeert.

Haal herinneringen op

Denk aan een fijn moment dat jullie samen beleefd hebben en deel je herinnering met de ander.

Zeg wat vaker ‘dank je wel’

Bedank de ander minstens elke dag ergens voor. Of ’t nu gaat om het vuilnis dat buiten is gezet of gewoon dat hij of zij er voor je is.


Wees vergevingsgezind

Geef de ander de ruimte om imperfect te zijn. Soms is het beter om wat water bij de wijn te doen in plaats van de strijd aan te gaan.

Doe iets voor de ander

Het doucheputje schoonmaken, lege wijnflessen naar de glasbak brengen of de afwasmachine uitruimen: help de ander af en toe met een taak waar hij/zij een hekel aan heeft.

Kijk elkaar in de ogen

Ogen zijn de spiegels van de ziel, doe er je voordeel mee.

Lach naar je partner

Stop even met wat je aan het doen bent als je partner de kamer inloopt en lach.

Ga op avontuur

Het is lekker makkelijk en vertrouwd om avond na avond met een Netflix-serie op de bank te ploffen, maar doe ook regelmatig iets nieuws met elkaar. Al is ’t een middag uitgebreid koken.

Gun elkaar vijftien minuten

Hoe moe je ook bent, gun elkaar in ieder geval vijftien minuten om even bij te praten voordat jullie gaan slapen. Zeker in hectische periodes kan het krachtig zijn om hier bewust tijd voor vrij te maken.

Wees aanwezig

Kies er bewust voor om de telefoon, iPad of televisie uit te zetten en focus je op elkaar.

Begin een mini-boekenclub

Lees tegelijkertijd hetzelfde boek en bespreek vervolgens wat je ervan vond. Nog beter: lees elkaar elke avond even voor.

Ga picknicken

Van frisse lucht en een lekkere maaltijd met een geliefde is nog nooit iemand slechter geworden.

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over relaties?

In zeven stappen naar de beste relatie van je leven.

Volgend artikel
4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust)
4 tekenen dat het ware liefde is (en niet enkel lust)