Met dit kerstcadeau maak je je dierbaren écht blij

Met dit kerstcadeau maak je je dierbaren écht blij Met dit kerstcadeau maak je je dierbaren écht blij Met dit kerstcadeau maak je je dierbaren écht blij

Het geven van cadeaus is een mooie traditie, al is het maar omdat dit ervoor zorgt dat je je even in de schoenen van je dierbaren verplaatst. Waar heeft de ander behoefte aan? Met welk cadeau kun je je partner, vriend of familielid écht blij maken? 

Bij het uitwisselen van cadeaus denken we meestal aan fysieke geschenken. Dat is een gemiste kans, want juist het niet-tastbare dat we elkaar te bieden hebben, maakt doorgaans de meeste indruk. ‘Rings and jewels are not gifts, but apologies for gifts’, schreef Ralph Waldo Emerson in een van zijn essays. ‘The only true gift is a portion of yourself.’ 

Magisch geschenk

Zonder uitzondering bezitten we allemaal een magisch geschenk. Een misschien nog verborgen talent, een speciale kwaliteit of een unieke manier van zijn waarmee je een positieve invloed hebt op de mensen om je heen. Je magische geschenk is hetgeen dat jou ‘jou’ maakt en in de meeste kleine daden en handelingen tot uitdrukking kan komen.

Het is een oprechte glimlach van een onbekende voorbijganger op straat, juist als je je verdrietig voelt. Het zijn de meest flauwe grappen waarmee je beste vriend de sfeer in een paar tellen kan verbeteren. Het is het excentrieke gevoel voor mode waarmee een stad – of dorpsgenoot iedereen laat weten dat het oké is om je te onderscheiden van de rest.

Tot 50% korting: Sieraden Stock Sale Happinez x A Beautiful Story

De Stock Sale is nú live. Meld je aan en krijg toegang tot 50% korting op geselecteerde, tijdloze sieraden.

Vier het wonder van authenticiteit

Als je eenmaal oog krijgt voor de magische geschenken die iedereen bezit, ziet de wereld er nooit meer hetzelfde uit. Je zult je in toenemende mate verwonderen over ieders authenticiteit en krijgt meer zicht op hetgeen dat jij te bieden hebt. Dat brengt vreugde, verbinding en verzachting met zich mee.

Omdat je meer let op de positieve kwaliteiten van een ander sta je milder tegenover zijn of haar imperfecties. En naarmate je steeds bewuster je eigen magische geschenk op onnavolgbare wijze met de wereld deelt, ervaar je een diep gevoel van vervulling en dankbaarheid dat met niets anders te vergelijken valt. Het voelt dan als een voorrecht dat je mag zijn wie je bent.

Oefening: deel je magische geschenken

Kerst is het ideale moment om stil te staan bij wat jij de wereld te bieden hebt. Wat is jouw magische geschenk? Hoe zou je met jouw unieke aanwezigheid anderen wat meer vreugde kunnen brengen? De mogelijkheden om dit te doen zijn eindeloos en vaak verrassend eenvoudig te realiseren. Glimlach bijvoorbeeld wat vaker naar een onbekende of wens de caissière en buschauffeur bewust een fijne dag. Informeer bij de vrijwilligerscentrale bij jou in de buurt wat je voor een ander zou kunnen betekenen of nodig een buurtbewoner waarvan je weet dat hij of zij alleen is met oud en nieuw uit om op visite te komen. Hoezeer we allemaal ook van elkaar verschillen, ieder mens wordt blij van een beetje oprechte aandacht.

Tekst: Janita Naaijer

Beeld: fotografie door Jeroen van der Spek, styling door Cyn Ferdinandus 

Meer lezen over kerst?

Zo maak je van dankbaarheid een ritueel tijdens de feestdagen.

Volgend artikel
Zo communiceer je met overleden dierbaren
Zo communiceer je met overleden dierbaren