Terug naar overzicht

Zo maak je van dankbaarheid een ritueel tijdens kerst

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Zo maak je van dankbaarheid een ritueel tijdens kerst
Kerst is hét moment om dankbaarheid te delen en mooie herinneringen te maken met je gezin of huishouden. Deze vijf moderne dankbaarheidsrituelen helpen je daarbij. 

1. Dankbaar voor de kinderen

Kerst is een mooi moment om je kinderen te leren over dankbaarheid, maar ook om te laten zien dat je hén dankbaar bent. Vertel ze bij het eten dat je blij bent dat ze er zijn, en bedank ze voor de kleine dingen die ze vandaag gedaan hebben: dat je zoon heeft meegeholpen de tafel te dekken, dat je dochter heeft geholpen met het toetje.

2. Dankbaarheid om op te hangen

Neem een grote ronde ring van metaal of hout, en hang er (eucalyptus)blaadjes aan. Maak kaartjes van stevig karton waar het hele gezin op schrijft waar-ie dankbaar voor is, en hang de kaartjes met touw of lint aan de ring. Voilà: een mooie eucalyptuskrans. Ook leuk: een dromenvanger met veren en kaartjes.

3. Dankbaar voor een cadeautje

Geven jullie elkaar presentjes met kerst, pak ze dan met aandacht uit, om beurten. Kijk de gever in de ogen en zeg: dank je wel (naam), ik ben er blij mee, omdat (reden).

4. Dankbaar voor elkaar

Maak naamkaartjes of menukaartjes voor aan tafel, en schrijf er bij elk gezinslid op waar je hem of haar dankbaar voor bent. Als iedereen dat doet, krijgt ieder een persoonlijk eerbetoon. Omdat hij zulke mooie verhalen vertelt, omdat zij zo grappig is, omdat hij zo veel geduld heeft en omdat zij je laatst een knuffel gaf toen je het nodig had.

5. Dankbaarheidsboek

Dankbaarheid kan een jaarlijks ritueel worden, als je er een boek van maakt. Koop een mooi notitieboek (of versier een schrift) en zet er met grote letters Dankbaarheidsboek op. Iedere kerst schrijft ieder lid van het gezin, van groot tot klein, erin waar hij of zij het afgelopen jaar dankbaar voor was. Leuk om elk jaar terug te lezen, en een prachtig aandenken voor later.

Meer lezen over dankbaarheid?

Door anderen gelezen