Waarom echte goede raad uit het hart komt

Door Susan Smit
Waarom echte goede raad uit het hart komt Waarom echte goede raad uit het hart komt Waarom echte goede raad uit het hart komt

Soms geeft iemand je een advies dat heel mooi en inspirerend klinkt, maar waarbij je toch geen goed gevoel hebt.

Je kunt het horen vanuit de zaal met een podium ervoor, vanachter je scherm bij een filmpje of gewoon tijdens een ontmoeting op straat. Je merkt dat de opmerking je niet werkelijk raakt, innerlijke verwarring oplevert of dat je hem na vijf minuten alweer vergeten bent.

Prachtig en verraderlijk

Woorden zijn prachtig, maar soms verraderlijk. Ze kunnen zo goedgekozen en welluidend zijn dat je er in eerste instantie diep van onder de indruk bent. Toch kan er iets niet helemaal kloppen aan wat je hoort. Je verstand is tevreden gesteld, maar je gevoel schudt zeer beslist haar hoofd. Dat ligt meestal aan de oorsprong: de woorden die tot je zijn gesproken komen niet uit het hart van de spreker, maar slechts uit het hoofd.

Deze woorden zijn niet doorvoeld, doorleefd of gemeend. Ze zijn ooit in een boek gelezen, uit de mond van anderen gehoord en nagepraat. Ze worden uitgesproken vanuit effectbejag; het is de bedoeling dat je de ander nu heel verlicht en inspirerend vindt en liefst ook de goede raad opvolgt.

Online training Intuïtie

  • Je intuïtie als tool voor een lichter leven

  • Kom in contact met je zesde zintuig

  • Video’s en oefeningen inclusief advies van medium Janneke Leber

Woorden die niet uit het hart komen, kunnen jouw hart onmogelijk bereiken. Hoe mooi of juist de uitspraak ook klinkt, hoe beroemd de persoon ook mag zijn die deze uitspreekt en hoeveel lezers, volgers, fans hij of zij ook heeft, je kunt de wijze woorden niet ‘ter harte nemen’.

Alleen uit persoonlijke ervaring, gevolgd door reflectie en overpeinzing, kan zich wijsheid vormen. Die ervaring hoeft niet heel intens te zijn, want dat zou betekenen dat alleen levens met hoge toppen en diepe dalen waardevolle inzichten opleveren. Aandachtige mensen kunnen uit het eenvoudige, alledaagse leven diepe inzichten onttrekken, zoals je calvados kunt destilleren uit boerenappels.

Bloed, zweet en tranen

Goede raad geven die niet is geworteld in ervaring is goedkoop. Veel kostbaarder zijn wijze woorden die voortkomen uit lessen die met bloed, zweet en tranen zijn getrokken uit het leven zelf. Deze woorden hebben de kracht en mildheid van iemand die zichzelf niet verheven boven het onderwerp acht, maar vanuit bescheidenheid, verbondenheid en empathie spreekt. Ze zijn goud waard.

Meer lezen?

  • Als je je gevoelens niet goed kunt verwoorden
  • Waarom er zoiets bestaat als intuïtie (volgens de wetenschap)
  • Kinderen volgen sneller je voorbeeld dan je advies
Over auteur
Spiritualiteit en literatuur zijn de grootste passies van onze ‘huisheks’ Susan Smit. Ze was een van de eerste columnisten van Happinez, maakt de boekenrubriek in het blad en schrijft op deze site columns waarin ze deelt wat ze meemaakt en leert.
Volgend artikel
Nu in de winkel: Happinez ‘Volg je intuïtie’
Nu in de winkel: Happinez ‘Volg je intuïtie’