Deze brief is voor alle volwassenen die nog steeds een beetje aanklooien

Deze brief is voor alle volwassenen die nog steeds een beetje aanklooien Deze brief is voor alle volwassenen die nog steeds een beetje aanklooien Deze brief is voor alle volwassenen die nog steeds een beetje aanklooien

Dacht je vroeger ook dat er een moment zou komen in je volwassen bestaan dat je opeens zou weten: he, dít is hoe een geiser werkt! En zo moet ik mijn belastingaangifte invullen/gezond koken/een regelmatig leven leiden/de verwarming bijvullen/of een rookmelder installeren? En was je ook teleurgesteld toen dat moment niet leek te komen (en waarschijnlijk ook nooit komt)? Dan is deze brief voor jou.

Wat een verschrikkelijke deceptie

Als je klein bent denk je vaak aan volwassen zijn. Je wil niets liever dan ouder worden ingeschat, en je bent trots op oudere, wijzere vriendinnetjes die meer weten over de wereld dan jij. Dan groei je langzaam op, en verzamel je alsmaar wat meer kennis. En je denkt: als ik eindelijk volwassen ben, dan weet ik hoe de wereld werkt. Hoe alles in elkaar steekt. En wat ik in elke situatie moet doen.

Maar dan word je ouder, en ouder. En dat moment waarop je op miraculeuze wijze inziet hoe je een volwassen leven moet leiden, dat komt maar niet. Je wacht, en wacht, en wacht nog wat langer. Maar niets van dat alles. Geen pamflet, geen handleiding, geen goddelijke ingeving over hoe alles werkt. Het is er niet, wat een verschrikkelijke deceptie!

Mannetjes in pak met aktekoffertjes

Je bedenkt je opeens dat mensen om je heen dat ook heus wel weten. Dat de mannen die op de Zuidas werken en die elke ochtend in pak met een aktekoffertje naar hun werk gaan, ook op een dag goed om zich heen hebben gekeken en gedacht: zo ziet een volwassen man die ik wil zijn eruit, laat ik dat maar gewoon nadoen. Er is helemaal niemand die het weet, iedereen doet maar wat.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

De droom spat uiteen

Daar. Het inzicht waar je als kind zo van droomde, bestaat helemaal niet. Iedereen is op een gegeven moment maar volwassenen om zich heen na gaan doen, en daar is het hele volwassenheidsmodel op gebaseerd.

Waarom zou je kopiëren?

Als je dat inziet, kun je je ook afvragen waarom je een ander na zou willen doen. Natuurlijk, het is handig als je op tijd je rekeningen betaalt, en als je weet wat je moet doen als je geiser stuk is. Maar er is niemand die geboren werd met deze kennis: ze hebben het allemaal eerst zelf uitgezocht, of geleerd van iemand anders. En als je dat doorhebt, dan voel je je opeens een stuk minder dom.

Dus print deze brief uit, en hang hem op de koelkast. Of schrijf op een post-it: iedereen doet maar wat, er is geen algemene wijsheid, en als ik iets niet weet moet ik alleen nog even uitzoeken hoe het moet. Dat is alles.

Over auteur

Meer lezen over volwassen worden?

Dit is waarom spelen zo belangrijk is, juist als je volwassen bent.

Volgend artikel
Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los?
Er is iets mislukt en je bent teleurgesteld! Hoe laat je dat los?