Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!)

Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!) Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!) Waarom spelen zo belangrijk is (juist als je volwassen bent!)

Als kind kon je uren spelen, maar doe je het nu ooit nog weleens? Waarschijnlijk niet, en dat is jammer, want spelen heeft zoveel voordelen dat je het bijna als een serieuze zaak zou gaan behandelen. Gelukkig: uiteindelijk doe je het gewoon voor de lol. Spelen, daar word je gelukkig van!

Het leven zit soms zo volgepropt met dingen die moeten gebeuren dat je zou vergeten om intussen ook nog een beetje plezier te hebben. Probeer vaker te spelen. Dat is namelijk niet alleen leuk, het is ook goed voor je. Zeven redenen waarom spelen belangrijk is, niet alleen voor kinderen maar zeker ook als je al volwassen bent!

1. Als uitlaatklep tegen stress

Spelen zorgt voor ontspanning en is daarmee een geweldig tegenwicht tegen stress. Zoals ‘spelprofessor’ Stuart Brown zegt: als je een rotdag hebt, probeer dan gewoon eens om even op en neer te springen en heen en weer te wiebelen – je voelt je vanzelf beter.

2. Omdat je er creatiever van wordt

Spel draait om fantasie, om het verkennen van mogelijkheden en het vinden van nieuwe oplossingen. Of je nu een kasteel bouwt of meedoet aan een fantasy game waarbij je door het bos rent in een middeleeuws kostuum, ‘niets stimuleert de hersenen zo als spelen,’ aldus Stuart Brown.

Ontdek ook ‘Kristallen by Happinez’

De speciale editie (102 pagina’s!) met alles wat je ooit wilde weten over kristallen:
  • Chakra’s in balans: zo gaat je levensenergie weer stromen

  • Handige kristallenindex: de betekenis van 67 kristallen

  • En nog veel meer

3. Omdat je ervan leert

Kinderen spelen ‘omdat het leuk is’, maar ondertussen leren ze ongelofelijk veel en dat geldt ook voor volwassenen. Door ongedwongen te spelen leer je bijvoorbeeld problemen oplossen, het helpt je te focussen en je pikt sociale vaardigheden op.

4. Omdat spelen gezellig is

Door samen te spelen leer je elkaar beter kennen, maar het is ook gewoon léuk om samen iets leuks ondernemen, het schept een band. En geef toe: ’s avonds na het eten samen een bordspel doen is toch veel gezelliger dan dat iedereen achter z’n eigen scherm kruipt?

5. Omdat je er fit van wordt

Waarom zo serieus bij je workout elke keer een vaste routine afwerken, als je ook fit kunt blijven door een potje basketbal of voetbal in de tuin, door te springtouwen, even op de trampoline te springen of spontaan een hardloop wedstrijdje te doen? Bij spelen train je niet een specifieke spiergroep, je hele lichaam profiteert ervan. Je wordt behendig en wendbaar.

6 Omdat het je jong houdt

Bekijk voor de aardigheid nog eens dit filmpje van een vrouw die een grap uithaalt met haar echtgenoot – het is alweer van een tijdje terug, maar we worden nog steeds vrolijk als we ernaar kijken!

7. Omdat je er blij van wordt

Daar hoeven we verder niet zoveel aan toe te voegen, toch? Want dat is de essentie van spelen: het dient geen doel, het draait om onbekommerd plezier.

Zo maak je het leven speelser

Overtuigd? Probeer dan je leven speelser te maken. Dat is zo makkelijk als wat, want voor spelen geldt hetzelfde als voor fietsen: eigenlijk verleer je het nooit.

Speel mee met je kinderen

Sowieso: vraagt een kind je om te spelen? Zeg altijd ja. Stoeien, rennen, kastelen bouwen in de zandbak, over een balk balanceren… Het duurt meestal maar een kwartiertje, maar het zou zomaar eens het hoogtepunt van je dag kunnen zijn.

Doe af en toe spontaan een wedstrijdje

Wie het eerst bovenaan de trap is, wie het eerst bij de boom is. Klaar voor de start… AF!

Neem een hobby

En dan niet weer heel fanatiek en serieus worden! Neem een hobby, gewoon voor de lol. Volg bijvoorbeeld een online dansles voor het plezier van bewegen of leer een instrument bespelen.

Het is zo eenvoudig: grijp gewoon elke gelegenheid aan die zich voordoet om te spelen. Het is dé manier om een beetje lichtheid en vrolijkheid in de dag te brengen. Veel plezier!

De lezing van Stuart Brown over waarom spelen zo belangrijk is, kun je hier terugzien.

Over auteur
Huisfilosoof Anne Wesseling duikt elke twee weken haar boekenkast in en kijkt hoe de denkbeelden van grote meesters nog in te passen zijn in deze tijd.

Meer lezen over je innerlijke kind?

Zo heel je je innerlijke kind.

Volgend artikel
Deze brief is voor alle volwassenen die nog steeds een beetje aanklooien
Deze brief is voor alle volwassenen die nog steeds een beetje aanklooien