Dít is wat je echt gelukkig maakt (volgens 3 hoogleraren)

Dít is wat je echt gelukkig maakt (volgens 3 hoogleraren) Dít is wat je echt gelukkig maakt (volgens 3 hoogleraren) Dít is wat je echt gelukkig maakt (volgens 3 hoogleraren)

Geregeld schrijven we over de zoektocht naar geluk. Hoe je met vallen en opstaan je pad vindt, en welke afslagen je onderweg kunt nemen. Maar nu hebben we het eens wetenschappelijk benaderd. Met de visies van drie hoogleraren.   

Wat is geluk, en waar vind je het? Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam lieten we daar onderzoek naar doen onder Happinez-lezers. Drie hoogleraren aan de Vrije Universiteit van Amsterdam werkten mee aan het onderzoek door ieder vanuit hun eigen vakgebied vragen en stellingen te formuleren. Hieronder geven deze hoogleraren uitleg over de resultaten en vertellen vanuit hun eigen expertise wat er bekend is over dat ene levensdoel waar bijna iedereen naar streeft: gelukkig zijn.

1. Geluk volgens de theologie

Manuela Kalsky is hoogleraar en houdt zich vooral bezig met zingeving. Kalsky: ‘Ik denk dat mensen gelukkiger zijn als ze zich de vraag stellen: wat is voor mij van waarde, wat is de zin van mijn leven?’ In de top-7 van factoren die gelukkig maken staat ‘spiritualiteit’ met 82,5% op de vierde plaats. ‘Of je dat nu God noemt, moeder Natuur, of het ervaart in de band met een ander mens – je bent bezig met iets wat voor jou van betekenis is. De verbinding met anderen maakt gelukkiger, en in diezelfde lijn kun je verder denken als het gaat om je werk.’ Want uit het onderzoek blijkt dat ook ‘werk’ met 62% een vrij invloedrijke geluksfactor is. ‘Werk is ook een vorm van je verbinden, aan mensen of een doel,’ zegt Kalsky.

Nadenken en voor jezelf kiezen wat je wilt behouden en wat je los wilt laten, kan heel bevrijdend zijn, zegt Kalsky. Het helpt je om gelukkiger te zijn. Toch denkt Kalsky dat geluk zit in het vinden van de juiste balans tussen het slechte loslaten en het goede behouden.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu

  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning

  • En meer

2. Geluk volgens de biologische psychologie

Meike Bartels is hoogleraar biologische psychologie. Volgens Bartels is gezondheid zeker bij geluk betrokken. Maar in welk verband weten we niet. Voel je je gelukkig omdat je gezond bent? Of voel je je gezond omdat je gelukkig bent? ‘Toch’, zegt Bartels, ‘overkomt weinig ons zomaar zonder dat we er zelf een rol in spelen. Zowel op het gebied van geluk als van ongeluk. Wat helpt gelukkiger te zijn, is werken aan bewustwording: van jezelf, van je geluk bevorderende of -dwarsbomende eigenschappen, én van je gelukwensen. Waar wordt mijn geluksgevoel groter van? Houd je indrukken eens bij. Maar wat voor ieder mens geldt is dat sociale verbinding bijdraagt aan hoe gelukkig je je voelt.’

‘Sommige mensen hebben veel goede genen voor geluk. Denken dat geluk honderd procent maakbaar is, is een illusie. Maar het gaat er natuurlijk wel om, wat je doet met wat je hebt. Als jij in aanleg minder gelukkig bent, zou je een gelukstraining kunnen doen. Misschien ga je niet van een zesje naar een tien, maar het kan wel een zeven worden. Niet bij de pakken neerzitten als je moet vechten voor je geluk, dat is de boodschap. Count your blessings, altijd een goede gelukstip’, aldus Bartels.

3. Geluk volgens de godsdienstpsychologie

Joke van Saane is hoogleraar godsdienstpsychologie. Volgens haar is geluk niet vanzelfsprekend: ‘Twee dingen zijn belangrijk voor je geluk: een open mind, en je eigen doelen en beperkingen kennen.’ Beide dingen kun je goed oefenen. Bijvoorbeeld door:

  • Open te blijven staan voor je omgeving en voor nieuwe ervaringen.
  • Blijf vooral leren; zo vergroot je het aantal tools dat je kunt gebruiken om de werkelijkheid het hoofd te bieden.
  • Oefen in zelfkennis: weet wat je zwakke en sterke punten zijn. Want als je je daarnaast bewust bent van je eigen doelen en belangen, kun je op basis van die zelfkennis inschatten wat haalbaar is.

Van Saane: ‘Als je bewust aan je geluk werkt, zul je je er ook sneller van bewust zijn als je minder goed in je vel zit. Je staat stil bij je emoties, je reflecteert erop. Wie minder bewust leeft, zal misschien makkelijker zeggen: ik ben gelukkig. Als je geluk ziet als een levenshouding, en niet als een zoektocht, kan dat weleens dé manier zijn om jezelf te helpen de moed erin te houden en jezelf niet te hoeven afrekenen op je ‘geluksresultaat’.

Volgend artikel
Je bent goed zoals je bent: met deze 4 inzichten vind je je eigen kracht terug
Je bent goed zoals je bent: met deze 4 inzichten vind je je eigen kracht terug