Kaizen: hoe een kleine verandering voor meer magie zorgt

Kaizen: hoe een kleine verandering voor meer magie zorgt Kaizen: hoe een kleine verandering voor meer magie zorgt Kaizen: hoe een kleine verandering voor meer magie zorgt

Het Japanse begrip Kaizen betekent veranderen door heel kleine stapjes te zetten. Als je dat toepast in je dagelijkse gewoonten, ga je weer de schoonheid en magie van het leven zien. Pauline Bijster verdiepte zich in deze methode.

We kunnen denken dat we gelukkig worden van heel grote dingen: zoals een geweldige nieuwe baan, de loterij winnen of een fantastische wereldreis. Maar misschien gaat het daar niet om. Het gaat om de mini-stapjes, de kleine aanpassingen in je leven, waardoor je je bewust wordt van de momenten, de ogenblikken, de minuten. Als je kleine stapjes zet naar een doel, en die heel bewust zet, ga je onderwijl al het geluk en de magie ervaren.

Meer schoonheid in het dagelijks leven

Ik las het boek ‘Kaizen’, geschreven door de Hongaarse filosoof en therapeut Anna Sólyom. Kaizen is een samenstelling van twee Japanse woorden die samen ‘positieve verandering’ of ‘verbetering’ betekenen.

In haar inleiding schrijft Sólyom: ‘Ons dagelijks leven bestaat uit gewoonten waarvan we ons vaak niet of nauwelijks bewust zijn, maar het plezier en de schoonheid van onze dagen worden wel bepaald door die gewoonten.’ Als je een 10-daagse stilteretraite een grote stap vindt, kun je beginnen met drie minuten mediteren. Door dat onderdeel te laten zijn van je ochtendroutine, maakt je de ochtend al een klein beetje magisch. Je hoeft niet de Mount Everest te beklimmen: je kunt er ook een gewoonte van maken elke dag een blok om te lopen. Bijvoorbeeld in je lunchpauze.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

De magie van kleine stapjes

Zo kun je, stelt Sólyom, elke dag meer schoonheid van het leven gaan zien, enkel door je eigen gewoontes en routines onder de loep te nemen, en ze hier en daar bij te schaven. Niet te groot, niet drastisch, een klein beetje maar. Geleidelijke verandering leidt tot duurzame verandering. En via de kleine stapjes, word je je bewust van het magische van het leven, wat er natuurlijk is, alleen we zien het niet als we er voorbij razen met onze grote wensen, doelen en verlangens.

Een heilig moment

De adviezen van Sólyom gaan eigenlijk allemaal over goed voor jezelf zorgen. Slaap voldoende, leg je telefoon voor het slapengaan weg. Let er op hoe je opstaat: ben je uitgeslapen? Doe je de gordijnen open om de dag te begroeten? Of misschien zelfs even het raam open, voel je de buitenlucht op je huid? Doe je wat rek- en strekoefeningen? Een zonnegroet? Als je vervolgens naar de badkamer loopt, bekijk je jezelf dan boos in de spiegel? Kun je dat veranderen naar vriendelijk? Beschouw het ochtendritueel als een klein heilig moment, stelt ze voor: lach naar jezelf in de spiegel, zeg iets liefs tegen jezelf, verzorg je lichaam alsof het een goede vriend(in) is, kies je kleding bewust uit, ontbijt, dat alles is vriendelijker voor je lichaam.

De kracht van herhaling

De kracht zit hem in de herhaling. Niet één keer een wandeling maken naar je werk, maar elke dag, niet één keer op tijd naar bed gaan of je scherm uitzetten ’s avonds, maar de volgende dag weer, en de volgende dag weer. Net zolang totdat het een nieuwe gewoonte is, die de vorige vervangt. Net zolang totdat het vanzelf gaat. En zo verbeter je je leven, want als je deze adviezen opvolgt, raak je meer uitgerust en gezonder, heb je meer tijd over voor jezelf, voor mijmeren, lezen en stil zijn in plaats van dat je wordt geleefd door haast, afleiding en verleiding die ons dagelijks tegemoet komen.

Dit artikel is redactioneel ingekort. Het hele artikel lees je in Happinez ‘Klein geluk’. Bestel dit nummer nu zonder verzendkosten in de Happinez webshop.

Over auteur
Kinderen verrijken je leven, maar zorgen tegelijkertijd voor enorme puinhopen in huis en hoofd. Ervaringsdeskundige Pauline Bijster (vier kinderen in de leeftijd van 11, 9, 4 en 2) vertelt hoe zij het aanpakt.

Meer lezen over geluk?

Dit is een spiekbriefje voor geluk (om elke dag bij je te dragen).

Volgend artikel
8 manieren om je hart te openen
8 manieren om je hart te openen