Terug naar overzicht

Leer lichter leven en te vertrouwen op de lucht

Categorie
Leer lichter leven en te vertrouwen op de lucht

Lichter leven kan als je jezelf niet zo heel serieus meer neemt, maar wel veel van jezelf blijft houden. Vertrouwen op de lucht… Dat betekent vertrouwen dat naar je toe komt wat je nodig hebt. Dat je mag zijn wie je bent en dat het goed is. Dat alles wat gebeurt zin heeft, een betekenis of een bedoeling.

Het geheel in ogenschouw nemen

Lichter leven is leven met vertrouwen dat er een uitgestoken hand op je wacht als je je niet langer vastbijt in je eigen persoonlijkheid, maar afstand neemt en het geheel in ogenschouw neemt. We kunnen vertrouwen op de steun van iets hogers, iets ongeziens dat ons niet in de steek laat. Alle kleine kinderen hebben dat vertrouwen, en de mensheid als geheel moet het ooit ook hebben gehad – maar ergens onderweg zijn de meesten van ons het kwijtgeraakt.

Minder emoties

Wie zou er niet lichter willen leven? Minder zorgelijk. Wat luchtiger en vrijer. Minder drama, minder zware emoties. Minder lasten te dragen. Zou je jezelf dan een onverdraaglijk lichtzinnige en oppervlakkige losbol vinden? Zou je bang zijn dat je van de aarde opstijgt en wegzweeft in de blauwe eeuwigheid?

Web van liefde

Vertrouwen op de lucht… Dat betekent vertrouwen dat naar je toe komt wat je nodig hebt. Dat je mag zijn wie je bent en dat het goed is. Dat alles wat gebeurt zin heeft, een betekenis of een bedoeling. Dat we niet alleen zijn, toevallig op een klomp aarde neergeworpen ergens in een afgelegen hoekje in een koud universum, maar dat we gedragen worden door een web van liefde en verbinding.

Op de goede weg

Het betekent misschien ook vertrouwen dat we op de goede weg zijn, als mens, dat we een bestemming hebben en dat we die ooit zullen bereiken. En dat het helemaal niet uitmaakt wanneer, omdat de weg het wezenlijke doel is, het onderweg zijn, op die lange, lange weg omhoog.

Tekst: Lisette Thooft

Door anderen gelezen