De mooiste levenslessen uit ‘Het verlangen van de egel’

De mooiste levenslessen uit ‘Het verlangen van de egel’ De mooiste levenslessen uit ‘Het verlangen van de egel’ De mooiste levenslessen uit ‘Het verlangen van de egel’

Het verlangen van de egel lijkt een simpel verhaal, maar als je verder kijkt kun je hieruit, net als bij de andere boeken van Toon Tellegen, wijze levenslessen halen.

De egel voelt zich eenzaam en wil daarom alle dieren die hij kent, uitnodigen om op bezoek te komen. Hij begint met uitnodigingen schrijven, maar dan slaat de twijfel toe: wat kan er allemaal wel niet fout gaan als de dieren op bezoek komen? Willen ze wel op bezoek komen? Wil hijzelf eigenlijk wel bezoek? Het lukt hem niet om een beslissing te nemen.

In het boek ‘Het verlangen van de egel’ van Toon Tellegen, komen heel wat belangrijke levenslessen voorbij. We zetten de mooiste drie op een rijtje:

Laat je zorgen niet je leven bepalen

Angst en zorgen zijn normaal, ze zijn er om ons te beschermen. Maar als ze je tegenhouden om nieuwe kansen te grijpen of je doelen na te streven, zijn ze niet alleen beschermend, maar beperken ze je.

Coming soon: ‘Mindful met Happinez’

Sta stil, ervaar en voel innerlijke rust
  • Over de wijsheid van leven in het nu
  • 12 oefeningen voor ultieme ontspanning
  • En meer

Je kunt je, net zoals de egel, zorgen blijven maken over wat er zou kunnen gebeuren, maar als je geen actie onderneemt, zal er niks veranderen. Door al deze zorgen lukt het de egel niet om de knoop door te hakken. Zo blijft het probleem van de egel, eenzaamheid, bestaan.

Leef in het nu

Leef in het nu en blijf niet te veel hangen in gedachten over het verleden of de toekomst. Vaak zijn we, net zoals de egel, geneigd om ons (te veel) zorgen te maken over wat er is gebeurd of wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

Als kind wordt ons al aangeleerd om bezig te zijn met de toekomst en goed te plannen. Dit is natuurlijk allemaal erg belangrijk, maar wanneer je hier te veel mee bezig bent, kun je het heden uit het oog verliezen en geef je jezelf onnodig veel stress. Zo blijft de egel zich, dag na dag, zorgen maken om de dingen die er in de toekomst zouden kunnen gebeuren.

Accepteer dat je niet altijd zekerheid kunt hebben

Hoe graag we het ook willen, we kunnen niet alles voorspellen en altijd zekerheid hebben. Ook bij de egel is dit verlangen duidelijk terug te zien: de egel wil zeker weten dat zijn uitnodiging voor de andere dieren niet te dwingend is, maar hij wil ook niet dat ze denken dat hij niet wilt dat ze langskomen. Dan gaat hij twijfelen of het wel de moeite waard is om een uitnodiging te sturen: misschien vinden ze zijn stekels wel eng of gaan er tijdens het bezoek allemaal dingen fout.

Al deze onzekere gedachten van de egel zorgen ervoor dat hij de uitnodiging blijft aanpassen en – omdat hij steeds weer overtuigd raakt van de negatieve uitkomsten – hem niet verstuurd. Maar uiteindelijk gebeurd er iets wat hij nooit had gedacht.

Net als de egel in het verhaal, kun je nooit met zekerheid zeggen wat er gaat gebeuren. Wanneer je de onzekerheid van het leven accepteert en het je niet tegen laat houden, ontstaan er ineens mogelijkheden, in plaats van beperkingen.

Meer levenslessen uit boeken ontdekken?

Ontdek de 5 mooiste levenslessen uit Minoes.

Over auteur
Maya ter Steege is stagiaire van de online redactie en sterrenbeeld Steenbok. Ze helpt bij het maken van artikelen voor op de website, zorgt voor inspirerende Instagramposts en bedenkt de meest creatieve DIY's.
Volgend artikel
Drie levenslessen uit Winnie de Poeh
Drie levenslessen uit Winnie de Poeh