Surfen op de tijd Surfen op de tijd Surfen op de tijd

Hebben wij de tijd of heeft de tijd ons? Dat laatste lijkt helaas vaker op te gaan. De realiteit is dat werk, relaties, dagelijkse beslommeringen en verplichtingen ons regelmatig volledig opslokken, en we dus weinig momenten van totale aandacht hebben.

So much to do, so little time… Reken af met dat gejaagde gevoel door dat waar je mee bezig bent volledig te aanvaarden en probeer deze ontspanningsoefeningen uit om goed met jezelf en je tijd om te leren gaan, en stress los te laten.

Keer de deadline om

Veel mensen stellen uit, omdat ze denken dat de druk van een deadline ze helpt presteren. In werkelijkheid brandt door zo’n noodsprong in één keer de energie op waarmee we tien keer zo lang hadden kunnen doen. Wie zo met tijd omgaat, put zichzelf uit. Het kost dan steeds meer energie en dus tijd om dingen te doen. Keer liever de deadline om, door vanaf het begin een relatie aan te gaan met elke nieuwe klus of taak. Visualiseer de handeling. Voel de energie of zelfs opwinding die vrijkomt en gebruik die om bijtijds stappen te zetten.

Stap 1

Inventariseer welke uitgestelde taken of handelingen in je achterhoofd knagen, als hardnekkige plaaggeesten. Dit kan gaan om een berg administratie, om het uitzoeken van een kast vol oude kleren of om een gesprek waar je tegenop ziet.

Stap 2

Ga de taak verkennen. Geef ’m de volle aandacht of praat er met iemand over. Begin met vast te stellen wat je wél weet over of kunt beginnen met die taak of handeling. Er is altijd wel iets wat je weet of kunt. Maar ga dat niet meteen doen; deze oefening is puur bedoeld als verkenning.

Stap 3

Kijk nu zo neutraal mogelijk naar moeilijke gevoelens. Waarom is de relatie tot die taak of handeling zo gespannen? Ben je bang, bijvoorbeeld voor afwijzing of falen? Weet of kun je iets nog niet? Stel jezelf onbevangen dit soort vragen. Zo ontstaat er een positieve band met het onderwerp.

Stap 4

Terwijl de knagende gedachte naar de achtergrond verdwijnt, kun je nu gewoon rustig afwachten op wat vanzelf komen gaat: ingevingen, oplossingen of de inspiratie om aan de handeling te beginnen.

Volgend artikel
Lieve Dot: advies aan Op mezelf
Lieve Dot: advies aan Op mezelf