Terug naar overzicht

Tabula rasa: zie elke dag als een onbeschreven blad

Categorie
Fotografie
Tekst: Geert Kimpen / Fotografie: Jeroen van der Spek
Tabula rasa: zie elke dag als een onbeschreven blad

Een nieuw jaar staat voor een nieuw begin, met elke dag een onbeschreven blad dat we naar onze hand kunnen zetten en kunnen vullen met dromen, kansen en avonturen.

Wit is puur licht, helderheid en vreugde. In veel stromingen heeft deze kleur een speciale betekenis bij (feestelijke) gebeurtenissen als trouwerijen, geboortes en rouwrituelen. Want wit staat voor een nieuw begin, wijsheid, reinheid en een hoger bewustzijn.

Stel, dat wij mensen geboren worden als een onbeschreven, blank blad, vroeg Aristoteles zich af, een tabula rasa. Of naar onze tijd vertaald, een hagelnieuwe computer die net uit de doos komt en nog nooit gebruikt is. En stel dat mijn computer hetzelfde vermogen heeft als jouw computer.

Dan betekent dit dat wij beiden onbegrensde mogelijkheden hebben. Dan zijn wij in oorsprong een onbeschreven blad met een oneindig scala aan kansen. In potentie kunnen wij ons blad vullen met alles waar we maar van dromen. Jij hebt in essentie niet meer mogelijkheden, karakter of talent dan ik. Onze blanke ziel is dan als een maagdelijk wassen bord, waarin de indrukken van ons leven gegraveerd worden. We vullen ons blad niet alleen met de ervaringen uit ons leven maar ook met de gevoelswaarde die we daaraan toekennen. Dit maakt ons tot wie we zijn. En wanneer we niet tevreden zijn met hoe we ons leven ervaren, kunnen we elke dag weer een nieuw, onbeschreven blad nemen, en onze werkelijkheid herschrijven. Het maakt ons zelfs onsterfelijk, stelde Aristoteles, omdat ons wassen bord geen plek is in ons lichaam, maar onze eeuwigdurende ziel, die zich pas scheidt van ons lichaam bij onze dood.

Door anderen gelezen