Terug naar overzicht

Verander je gewoonten in zes stappen

Categorie
Verander je gewoonten in zes stappen

Oude gewoonten kunnen houvast bieden, maar ze kunnen je ook tegenhouden om nieuwe te vormen. Ze hebben zich langzaam in je dagelijkse leven gesleten als water dat haar weg baant door steen. Maar wat als je deze ingesleten patronen wilt veranderen, om een nieuwe weg in te slaan?

Deze veranderingen gebeuren niet van de een op de andere dag en vergen het nodige doorzettingsvermogen. Wil je echt veranderen, dan helpen deze zes stappen je bij het aanleren van nieuwe gewoonten.

1. Maak een afspraak met jezelf

Het is makkelijk om tegen jezelf te zeggen dat je deze keer echt zult veranderen, maar het is nog makkelijker om daar onderuit te kruipen het moment dat je druk bent of gestrest. Wees eerlijk tegen jezelf en neem je verantwoordelijkheid op momenten van moeheid of spanning.

2. Creëer een dagelijkse gewoonte

Op het moment dat je besluit te veranderen ben je nog enthousiast en vol goede moed, maar dat enthousiasme neemt geleidelijk af. Als je meer wilt gaan bewegen, zorg dan dat je dit elke dag om dezelfde tijd inplant. Zet het in je kalender en verschuif deze afspraak niet.

3. Zorg voor reminders

De afspraken die je enthousiast in je agenda hebt gezet zijn makkelijk te vergeten, vooral omdat je ze vaak alleen met jezelf maakt. Reminders helpen dat te voorkomen. Plak een post-it naast je voordeur, op je computerscherm of zet een alarm op je telefoon.

4. Wees verantwoordelijk

Deel je plannen met je collega’s, vrienden en familie. Omdat je ze telkens moet vertellen hoe het gaat, zorg je voor een stok achter de deur die je ervan weerhoudt op te geven.

5. Geef jezelf een evenement

Om de grote verandering in je leven te vieren, geef je jezelf een evenement waar je naartoe kunt werken. Schrijf je in voor een hardloopwedstrijd van bijvoorbeeld 10 kilometer, waar je van te voren voor moet trainen. Zo moet je wel aan de slag.

6. Geniet van elke stap

Wees niet té streng voor jezelf, en geniet van de weg die je aflegt. Het lijkt misschien alleen maar heel veel werk, maar het kan ook leuk zijn. Het doel is niet de eindbestemming, maar de reis!

Door anderen gelezen