Terug naar overzicht

De wetten van vallen en opstaan

Categorie
De wetten van vallen en opstaan

Het is zo simpel. Als je bij elke negatieve gedachte terugkeert naar een paar warme woorden voor jezelf, heb je de kern van veerkracht te pakken.

Zelfwaardering is de meest duurzame bron van geluk. Een eerlijke, milde blik naar wat er bij je speelt, met de onvoorwaardelijke acceptatie van jezelf, inclusief al je worstelingen, tekortkomingen en fouten, zorgt dat je dag in, dag uit meebeweegt met wat er op je pad komt.

Marja den Boer
Marja den Boer

Sleutelmomenten

Het is één van de 10 wetten in ‘De wetten van vallen en opstaan’. Marja den Boer sprak met Babette van Veen, Marc de Hond, Mike Boddé en andere inspirerende personen over hoe zij de crisissituaties in hun leven het hoofd hebben geboden. Het boek zien hoe lastige en pijnlijke situaties achteraf gezien sleutelmomenten voor hun ontwikkeling zijn geweest.

Stop met vluchten

Hoe krijg je veerkracht voor verandering? Kleine stapjes, moed, doorzettingsvermogen, het doorvoelen van wat je er in je omgaat en het kiezen van een betekenisvol perspectief; het zijn allemaal ingrediënten die je helpen in tijden van twijfel, onzekerheid en crisis. Allereerst: stop met vluchten! Een deel van wat er in je gebeurt stoelt op de onnodige angst dat je de realiteit niet aankunt. Je bent sterker dan je denkt, let maar op. Bovendien is het zinloos weg te lopen. De lessen die je te leren hebt komen toch wel op je pad. Door tegenslag en onzekerheid nodigt het leven je uit om bij jezelf te rade te gaan: wie ben ik essentie? Je stuit bijvoorbeeld op overtuigingen die al decennia je gedrag bepalen, maar die niet langer kloppen. Je ontbloot een kracht, die je helpt bepalende beslissingen te nemen en onafhankelijk en met andere kwaliteiten de wereld tegemoet te treden.

Het boek ‘De wetten van vallen en opstaan’ is hier verkrijgbaar. Wil je meer weten over schrijfster Marja den Boer? In Happinez ‘Leve de lichtheid’ spreekt Susan Smit met Marja over haar boek.

Door anderen gelezen