Terug naar overzicht

Zo verbind je je met anderen

Categorie
Fotografie
Dorien Vrieling
Zo verbind je je met anderen

Met iedereen die je ontmoet ligt een connectie in het verschiet. Of het nu de oude dame bij de bushalte is, je nieuwe collega of een oom die je al je hele leven kent, maar tot wie je altijd wat afstand voelde. Je verbinden met anderen is iets waar je jezelf in kunt trainen.

Wees kwetsbaar

Bijna ieder mens kijkt wel even de kat uit de boom bij een nieuwe ontmoeting. Niemand deelt meteen alles van zichzelf: logisch, we willen eerst weten wie we voor ons hebben. Komt de ander wat stug over, dan houden we afstand. Maar een echte verbinding met iemand anders ontstaat alleen wanneer je je openstelt, want vanachter een muurtje is het lastig contact maken. Laat zien wie je bent. Zo creëer je vertrouwen, en nodig je de ander uit om zich ook voor jou open te stellen.

Maak praatjes

Hoe voelt het als zomaar iemand op straat je toeroept: ‘mooie schoenen!’, je erop attendeert dat je je oordopjes hebt laten vallen, of zomaar een grapje maakt tijdens het wachten op de trein? Goed, toch? Het is fijn om gezien te worden. Dat soort momentjes kun je vaker creëren, en soms kun je ze uitbouwen tot een gesprek. Kom uit je cocon, kijk de mensen die je tegenkomt aan en toon interesse voor hen. Je zult zien dat je negen van de tien keer verrast bent door hun verhaal.

Don’t overthink it

Als je verlegen bent, herken je vast het gevoel van twijfel voordat je iemand aanspreekt die je niet kent. Hoe langer je erover nadenkt, hoe lastiger het wordt. Zit diegene wel op jou te wachten? Waar moeten jullie het over hebben, en wat als het gesprek stilvalt? Kijk de kunst af bij anderen. Die supersociale vriendin denkt waarschijnlijk gewoon minder lang na voordat ze iemand aanspreekt op een feestje. Of ze relativeert wat er mis kan gaan. En terecht, want wat kan je nu helemaal gebeuren?

Luister

Als iemand tegen je zegt dat je goed kunt luisteren, is dat een groot compliment. Het betekent immers dat je aandacht hebt voor de ander, en in staat bent jezelf af en toe opzij te zetten. Door te luisteren leer je iemand werkelijk te begrijpen. Zit iemand ergens mee, probeer dan de neiging te weerstaan om meteen met een oplossing te komen of je eigen ervaringen te delen: vaak is een luisterend oor waardevoller dan een advies.

Ken jezelf

Het is goed om jezelf af en toe uit te dagen. Als je de grenzen van je comfort zone verkent, ontdek je de mooiste dingen. Dat betekent niet dat je je eigen grenzen moet negeren. Ben je een introvert mens, verwacht dan niet van jezelf dat je verandert in een gemakkelijke prater die aan iedereen zijn verhaal doet. Contact maken doet iedereen op zijn eigen manier.

Door anderen gelezen