Voel je je vaak niet goed genoeg? Dit zijn 6 ingrediënten voor meer zelfvertrouwen

Voel je je vaak niet goed genoeg? Dit zijn 6 ingrediënten voor meer zelfvertrouwen Voel je je vaak niet goed genoeg? Dit zijn 6 ingrediënten voor meer zelfvertrouwen Voel je je vaak niet goed genoeg? Dit zijn 6 ingrediënten voor meer zelfvertrouwen

Zelfverzekerd zijn in elke situatie die op je pad komt, wie wil dat nu niet? Zonder die eindeloze onzekerheid je leven tegemoet treden klinkt heerlijk. Maar hoe doe je dat, leven volgens je eigen mores? We delen zes tips voor meer zelfvertrouwen.

Tips voor meer zelfvertrouwen

Je moet zelfvertrouwen zien als een soort calcium. Een gebrek aan calcium is niet dodelijk, maar als je langere tijd te weinig binnenkrijgt dan wordt je lichaam zwakker. Kun je wel een extra dosis kracht gebruiken? Dan kunnen de zes pilaren van zelfvertrouwen van Nathaniel Branden je misschien de juiste boost geven.

In ‘De zes pilaren van zelfvertrouwen’ legt Nathaniel Branden (ook wel de vader van de zelfvertrouwen-beweging genoemd) uit wat volgens hem de belangrijkste elementen zijn die helpen bij het versterken van je zelfvertrouwen.

1. Oefen in leven in het moment

Verbeter wat je kan veranderen, en leer te accepteren wat je niet kan veranderen. Leef in het moment, zonder te wensen dat je op een andere plek of in een andere tijd bent waar het er beter aan toe gaat. Als je je volledige aandacht hebt bij wat je doet, geef je meer betekenis aan je leven.

2. Oefen in zelfacceptatie

Zelfacceptatie zorgt voor zelfverbetering. Iedereen heeft goede en minder goede eigenschappen, maar als je jezelf de hele dag vergelijkt met anderen die beter zijn in de dingen waar jij minder goed in bent, dan verlies je – altijd. Er is in bijna alles wel iemand te verzinnen die iets mooier, beter of eleganter doet dan jij.

Maar als je jezelf accepteert en je al je slechte eigenschappen in de ogen durft te kijken, dan kun je keuzes maken op basis van wie je bent, niet op basis van wie je zou willen zijn.

3. Oefen in verantwoordelijkheid

Als je een slechte conditie hebt en ongezond eet, heeft dit invloed op hoe je je voelt. Je bent sneller moe, kunt je slechter concentreren en je ontwikkelt sneller allerlei kwaaltjes. Maar is de oplossing dan het behandelen van deze symptomen? Of kun je beter iets doen aan het onderliggende probleem?

4. Oefen in van je af bijten

Met lieve meisjes dempt men de gracht, luidt het gezegde. Als je uitgangspunt is om altijd alleen maar lief te zijn naar anderen, dan maken die anderen misbruik van je door dingen met je te doen die op zijn zachtst gezegd niet aardig zijn.

5. Oefen in leven met een doel

Je kunt groots dromen, maar hoe kom je dichter bij dat einddoel van je fantasie? De meesten van ons hebben doelen die we graag willen bereiken. Maar we vergeten soms dat we moeten handelen om daar dichterbij in de buurt te komen.

Als je bijvoorbeeld een baanbrekend boek wilt schrijven, hoe zorg je er dan voor dat je dat uiteindelijk publiceert? Blijf je maar wachten op Het Grote Idee? Of kun je er in de tussentijd voor zorgen dat je blijft oefenen en bijschaven aan de vaardigheden die je nodig hebt om dat idee ook te realiseren?

6. Oefen je eigen integriteit

Als het aankomt op zelfverzekerdheid dan gaat het om het leren luisteren naar je eigen stem in je hoofd. Niet om het leven volgens de regels die anderen je opleggen, maar om het naleven van de regels die je jezelf oplegt. Handel je naar wat je zegt? Lieg je jezelf en anderen voor, of probeer je de waarheid te spreken – ook al is een leugentje om bestwil vele malen makkelijker?

Dit is de moeilijkste pilaar van allemaal – maar als je leeft volgens je eigen integriteit, dan zul je zien dat je vele malen gelukkiger én zelfverzekerder bent.

Meer lezen over zelfvertrouwen?

Dit is het geheim van een zelfverzekerde uitstraling.

Volgend artikel
Als goed niet goed genoeg is: zo ga je om met faalangst
Als goed niet goed genoeg is: zo ga je om met faalangst