Waarom er een nieuwe definitie van mannelijkheid nodig is (volgens acteur Justin Baldoni)

Waarom er een nieuwe definitie van mannelijkheid nodig is (volgens acteur Justin Baldoni) Waarom er een nieuwe definitie van mannelijkheid nodig is (volgens acteur Justin Baldoni) Waarom er een nieuwe definitie van mannelijkheid nodig is (volgens acteur Justin Baldoni)

Jongens krijgen met de paplepel ingegoten wat het betekent om mannelijk te zijn, maar niet elke man herkent zich in de eigenschappen die daar in de samenleving mee worden geassocieerd. In een persoonlijke Tedtalk deelt acteur Justin Baldoni zijn gedachten en twijfels over gendernormen en mannelijkheid anno nu. “Ik probeer niet langer om een ‘echte vent’ te zijn, maar vooral om een goed mens te zijn.”

Mannelijkheid wordt geassocieerd met kracht, stoerheid en haantjesgedrag, maar wat als je je daar als man helemaal niet in herkent? Dat is de vraag die acteur Justin Baldoni opwerpt in zijn veelbekeken Ted-talk over masculiniteit. Hij raakte geïnteresseerd in het onderwerp toen hij naging welke rollen hij als acteur speelde. Vaak was dat de stoere, zelfverzekerde macho, terwijl hij zich van binnen totaal niet zo voelde. “Het putte me uit om elke dag maar weer ‘mans genoeg’ proberen te zijn,” vertelt hij op het podium.

Stoer én gevoelig

In een warme Ted-talk deelt hij zijn gedachten en twijfels rond gender en mannelijkheid. Wat betekent het om een man te zijn? Baldini pleit voor een nieuwe definitie van mannelijkheid. Hij zegt: “Kijk of je de eigenschappen die zorgen dat je je mannelijk voelt, kunt gebruiken om dieper te gaan”, zegt Baldoni. “Je kracht, je moed, je stoerheid: ben je moedig genoeg om je kwetsbaar op te stellen? Ben je sterk genoeg om gevoelig te zijn? Ben je stoer genoeg om naar de vrouwen in je leven te luisteren?”

In balans

Baldoni vertelt hoe hij al van jongs af aan kreeg ingepeperd dat hij ‘mannelijk’ moest zijn, waardoor hij zijn gevoelige, kwetsbare kant onderdrukte. Zo leefde hij in conflict met zichzelf, totdat hij besloot niet langer te willen leven volgens de gebroken definitie van mannelijkheid in onze samenleving. Niet omdat er iets mis is met mannelijkheid of man zijn, maar omdat er een balans hoort te zijn tussen je mannelijke en vrouwelijke energie. Want zoals ‘Abdu’l-Bahá (stichter van het bahá’í-geloof) al zei: “The world of humanity is possessed of two wings: the male and the female. As long as the two wings are not equivalent in strength, the bird will not fly.”

Nieuw: Happinez Agenda 2024

  • Personaliseer je eigen omslag

  • Indeling per week

  • Jaarkalender

  • Agenda en inspirerende Astrologie Journal ineen

In deze Ted-talk legt Justin Baldoni zijn standpunt uitgebreid uit (en dat is echt de moeite waard om even te kijken):

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.
Volgend artikel
Weer niet gesport en patat gegeten? Met deze 4 tips maak je keuzes waar je wél gelukkig van wordt
Weer niet gesport en patat gegeten? Met deze 4 tips maak je keuzes waar je wél gelukkig van wordt