Zo ga je aan het werk met de focus van een monnik

Zo ga je aan het werk met de focus van een monnik Zo ga je aan het werk met de focus van een monnik Zo ga je aan het werk met de focus van een monnik

Monniken – afgeleid van het Griekse woord ‘μοναχος’ dat eenzaam betekent – kunnen soms maanden achter elkaar gefocust aan een mandala van zand werken, om deze ingewikkelde tekening als hij af is weer uit te vegen. Waar haal je de focus waar deze monniken mee werken vandaan, en hoe pas je die toe in je dagelijkse leven waar verleidingen van Facebook, Snapchat, datingapps en Netflix op de loer liggen?

Deze handelingen helpen je focus te vinden in een wereld van verleiding:

1. Ruim je bureau op.

2. Sluit je mail en je browser voordat je begint met werken. Als je je browser nodig hebt om in te werken, zorg er dan voor dat je niet meer tabjes opent dan je nodig bent.

3. Schakel je notificaties uit: van je telefoon, horloge, smartwatch, alles wat kan bliepen, rinkelen of op een andere manier geluid kan maken.

4. Als je geen internet nodig hebt om te werken, ga dan werken op een plek waar je geen internet hebt. Ja, die bestaan! Koffietentje Berry in Amsterdam is zo’n WiFi vrije werkplek, maar er zijn er meer verspreid door het hele land.

5. Doe je koptelefoon op voordat je begint.

6. Zorg ervoor dat je een belangrijke opdracht hebt die je gaat uitwerken. Zeg tegen jezelf dat je een hoofdstuk gaat schrijven voor je boek, een stuk fantastische code gaat maken of een creatief voorstel uit wilt werken. Er bestaat een groot verschil tussen kleine taken die weinig denkcapaciteit vereisen maar die je wel vermoeien – zoals het beantwoorden van mail, het bijwerken van je to-do lijst, het opruimen van je documenten of het organiseren en taggen van je berichten – en de focus die je nodig hebt voor grote taken zoals het schrijven van een bestseller. Al die kleine dingen kunnen wachten: het draait om de grote, verpletterende dingen die zo monumentaal zijn dat je liever duizend kleine dingen doet dan aan één grote te beginnen.

Uitstelgedrag

Zo bereid je jezelf voor om met aandacht en focus aan je taak te beginnen. Dat betekent niet dat je de hele dag moet gebruiken om de perfecte playlist voor onder het werken samen te stellen, je bureau aan een grondige schoonmaak- en opruimbeurt te onderwerpen en dat je al je instellingen van je telefoon uit gaat pluizen om ervoor te zorgen dat niet alleen het geluid, maar ook alle data, de helderheid en de groepsnotificaties in WhatsApp uitstaan. Dat is uitstelgedrag. Een willekeurige Spotify playlist, snelle opruimactie en de stilteknop volstaan.

Kun jij goed geconcentreerd werken, en wat is jouw geheim? Deel het op Facebook.

Volgend artikel
‘I rest in the kingdom of the soul of my being’
‘I rest in the kingdom of the soul of my being’