Terug naar overzicht

Zo ga je het beste om met een vriend of geliefde die depressief is (tip: vrolijk zijn mág)

Categorie
Tekst
Dorien Vrieling
Zo ga je het beste om met een vriend of geliefde die depressief is (tip: vrolijk zijn mág)

Oei, iemand in je omgeving is depressief. Wat kun je dan het beste zeggen? Kun je diegene helpen? Of is het beter hem of haar met rust te laten? 

Over dat laatste kan comedian en ervaringsdeskundige Bill Bernat heel kort zijn: nee! Iemand die depressief is, vindt contact met vrienden en familie soms lastig – maar dat wil niet zeggen dat hij er geen behoefte aan heeft. Integendeel: depressieve mensen willen juist graag contact.

Zo ga je het beste om met iemand die depressief is

Het kan ingewikkeld zijn: je vriend(in), zus of collega is zichtbaar somber en je wilt graag iets zeggen of doen, maar je weet niet wat. Bernat, die zelf bipolair is en ervaren heeft dat mensen zich daar niet altijd raad mee weten, heeft een aantal handige tips op een rijtje gezet.

1. Je hoeft geen Dr. Phil te zijn

Logisch dat je graag wilt helpen, maar dat hoeft niet. Sterker nog, als je heel erg je best doet een oplossing te bieden, leg je een druk op hem of haar: het wordt nu toch wel tijd dat ze zich beter gaan voelen! Het gaat trouwens niet eens echt om wat je zegt. Wees aanwezig, dat is vaak meer dan genoeg.

2. Wees niet bang voor besmettingsgevaar

Klinkt stom, maar sommige mensen zijn echt bang dat ze de somberte van iemand anders kunnen overnemen. Zo werkt het niet. Maak het ook niet te zwaar: soms is iemand somber of verdrietig, dat hoeft niet per se erg te zijn – het hoort ook bij het leven.

3. Neem ‘nee’ niet persoonlijk op

Natuurlijk geef je wel eens een goedbedoelde tip. Bijvoorbeeld omdat je nog goed weet hoe het was toen je zelf in een dal zat, en wat jou erbovenop geholpen heeft. Reageert je vriend afwijzend, neem dat dan niet persoonlijk op. Iedereen is anders.

4. Maak grapjes

Heel belangrijk, volgens Bernat: wees gewoon jezelf. Dat iemand anders zich rot voelt, betekent niet dat je meteen met een ernstige stem hoeft te gaan praten en grapjes hoeft uit te bannen. Opgewekt zijn is prima.

5. Ga dingen dóen

Omgaan met een depressief iemand betekent niet dat je altijd samen op de bank hoeft te zitten om te praten over Het Leven. Als het enigszins gaat (depressie kan heel zwaar zijn, en iemand verlammen – maar dat is niet altijd zo), ga dan ook gewone dingen doen. Laat hem of haar onderdeel uitmaken van jouw leven, ga samen een klusje doen of naar de film.

 

 

Door anderen gelezen