Terug naar overzicht

Deze oefening boost je creativiteit én geeft positieve gevoelens

Categorie
Deze oefening boost je creativiteit én geeft positieve gevoelens

De Amerikaanse schrijfster Julia Cameron bedacht een methode om blokkades op te heffen die creativiteit en positieve gevoelens en -gedachten in de weg zitten. Met deze schrijfoefening kom je elke ochtend weer een stapje dichter bij je gevoel.

Oefening: ochtendpagina’s

Elke ochtend schrijf je drie pagina’s vol met wat er in je opkomt. Je zou het een soort braindrain kunnen noemen, je laat je hoofd leeglopen.

Dat kun je niet fout doen: die dagelijkse ochtendkronkels zijn niet als kunst bedoeld en hoeven niet mooi te klinken. Vaak zijn ze onsamenhangend of zitten ze vol zelfbeklag en herhalingen. Prima. Als je al dat gedoe niet zou opschrijven, zou het maar door je onbewuste gedachten zwerven.

Want zegt Cameron: ‘Het is heel lastig ochtend na ochtend, maand na maand te klagen over een bepaalde situatie zonder tot constructief handelen te worden verleid.’ Je gaat dus als vanzelf oplossingen voor je problemen bedenken. Door elke ochtend te schrijven kom je voorbij die negatieve gedachten.

Tijd maken 

Cameron hoort mensen vaak zeggen dat ze geen tijd hebben om te schrijven. Deze oefening helpt je om het gevoel van gebrek aan tijd te ontmantelen. Koop vijf ansichtkaarten en vijf postzegels. Adresseer ze aan vijf mensen van wie je houdt, maar die je uit ‘tijdgebrek’ nooit iets laat horen. Stel de wekker in op vijftien minuten. Geef jezelf twee á drie minuten per kaart om je liefdevolle groeten op te schrijven aan je vrienden.

Door anderen gelezen