Dit is waarom je vanavond nog een lijstje wil maken met dingen die je gelukkig maken

Dit is waarom je vanavond nog een lijstje wil maken met dingen die je gelukkig maken Dit is waarom je vanavond nog een lijstje wil maken met dingen die je gelukkig maken Dit is waarom je vanavond nog een lijstje wil maken met dingen die je gelukkig maken

Een simpel goed/fout-lijstje maken is het makkelijke manier om inzicht te krijgen in je eigen gedrag én hoe je dat kunt aanpassen om je beter te voelen.

In zijn boek ‘Redenen om te blijven leven’ omschrijft de Britse auteur Matt Haig hoe zijn leven op zijn vierentwintigste instortte. Hij was jong, succesvol en veelbelovend, maar een depressie nestelde zich in zijn hoofd en besloot lange tijd om niet meer weg te gaan. In zijn boek omschrijft hij zijn zoektocht naar manieren om wél weer van het leven te genieten (spoiler: dat is hem uiteindelijk ook gelukt). Eén van de dingen die Haig deed om te leren omgaan met zijn angsten en depressies was lijstjes maken. Eerst pakte hij pen en papier om op te schrijven welke dingen hem een somber of vervelend gevoel gaven. Vervolgens deed hij hetzelfde op een nieuw papier, alleen schreef hij dan op waardoor hij zich beter voelde.

Een lijst met ‘goede’ en ‘foute’ dingen

Toen de Britse Nadia Narain en Katia Narain Philips dit lazen, besloten zij óók zulke lijsten te maken. Dit schrijven de in hun boek ‘Self-care. De ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen’. Op hun lijstje met foute dingen, staan bijvoorbeeld zaken als ’te veel korte nachten achter elkaar’ en ‘doen alsof we iets anders zijn dan onszelf’. Op de lijst van goede dingen, staan dingen als: dansen, omgaan met vrienden en familie en naar yogales gaan.

Inzicht

Onderzoek heeft uitgewezen dat wij mensen lekkerder in ons vel zitten als we regelmatig stilstaan bij waar we dankbaar voor zijn. Het meest effectief is het als we dit opschrijven. Zo werkt het ook ongeveer met deze lijstjes. Door een keer nauwkeurig alles te noteren waar we ons wel en niet goed door voelen, krijg je meer inzicht in je eigen gedrag. Want hoewel yogales op het lijstje van goede dingen staat, is dat misschien wel iets dat er het eerste bij inschiet als je druk en gestrest bent.

Zwart op wit

Door die lijsten help je jezelf met inzien waar je je goed door gaat voelen, wat weer helpt om het juiste te doen. Elke keer als je gestrest, somber, ontevreden of verdrietig bent, kun je een blik werpen op je goed/fout-lijst. Doe je soms iets wat op de foute kant van het lijstje staat? En wat zou je kunnen doen om je beter te voelen? Al deze dingen kun je natuurlijk ook in je hoofd verzinnen. Maar wanneer het mentaal onrustig is, kan het juist zo fijn zijn om dit zwart op wit voor je neus uitgespeld te zien staan.

Wat staat er op jouw lijstje?

Over auteur
Freelance journalist Joanne Wienen blijft (met vallen en opstaan) altijd zoeken naar het geheim van een gelukkig, gezond en gebalanceerd leven. Ze schrijft artikelen over alles wat ze tijdens die levensreis meemaakt en leert.

Meer lezen over geluk?

Als je deze dingen opschrijft, word je gelukkiger.

Volgend artikel
Daarom word je dus gelukkig van een hond (13 redenen)
Daarom word je dus gelukkig van een hond (13 redenen)