Dit kunnen katten ons leren over mindfulness

Dit kunnen katten ons leren over mindfulness Dit kunnen katten ons leren over mindfulness Dit kunnen katten ons leren over mindfulness

In het boek Catfulness beschrijft Paolo Valentino wat wij mensen van katten kunnen leren als het aankomt op mindful leven.

Iedere liefhebber weet dat katten zich zelden iets aantrekken van anderen, altijd in het moment leven en nooit té veel doen. Sommige zenmeesters zijn er jaren mee bezig om deze levenslessen – die katten van nature al toepassen – meester te maken. Reden genoeg om deze pluizige vrienden te bekronen tot voorbeelden in mindfulness.

Ook overtuigd? Lees dan de 5 mooiste en meest inspirerende lessen uit het boek:

Les 1: Katten observeren het leven van een afstandje

Vanaf de hoogste boekenplank of het aanrecht: katten bestuderen alles van een afstand. Soms is het goed om jezelf te aanschouwen als een buitenstaander, en dat is precies wat we van katten kunnen leren.

Nieuw: Happinez Zomerboek

Trakteer jezelf deze zomer op heel veel leesplezier met het Happinez Zomerboek. Met maar liefst 208 pagina’s vol fijne inzichten, puzzels, een yoga-zomerhoroscoop, schrijfoefeningen en meer.

Les 2: Maak van alles een spel

Voor katten is de wereld een grote speelplaats. Buiten tussen het hoge gras, waar ze vertrouwen op hun haarscherpe zintuigen, of binnen tijdens een spelletje met een speelgoedmuis; overal waar zij komen zien ze kansen om plezier te maken en iets nieuws te ontdekken.

Les 3: Bewaar je geduld

Katten kunnen met gemak minuten, zo niet uren, voor een muizenhol zitten tot ze toe kunnen slaan. Voor een kat bestaat er geen klok of eindtijd, en dat is wat hen absolute meesters in mediteren maakt.


Les 4: Observeren

Heb je ooit een kat naar een vissenkom zien kijken? Als gehypnotiseerd staren ze naar het water en de zwemmende vissen, alsof ze nooit iets mooiers hebben gezien. Door je aandacht te verleggen maken alle gedachtes niet meer uit, en verdwijnen ze langzaam naar de achtergrond. 

Les 5: Rust is heilig

Misschien wel de belangrijkste les voor ons mensen: het is oké om rust te pakken! Stop met hollen en nestel je lekker op de bank. Kijk om je heen of lees een goed boek. Want als katten iets goed kunnen, is het nietsdoen.

Over auteur
Megan Van Slooten is sinds 2021 werkzaam bij Happinez en sterrenbeeld Tweelingen. Als teamlead van de online redactie stuurt ze het online team aan, coördineert ze projecten zoals Leef met de seizoenen en bewaakt ze de online strategie. Ze was nauw betrokken bij het opzetten van de Leef met de Maan- training, die in 2019 werd bekroond met een Mercur. Tijdens haar opleiding journalistiek maakte ze zich vooral hard voor een duurzamere én eerlijkere wereld. Een onderwerp dat haar nog steeds na aan het hart gaat.

Meer lezen over katten?

De geheime taal van katten: wat willen ze ons nu eigenlijk vertellen?

Volgend artikel
Kattenhoroscoop: welk sterrenbeeld heeft jouw kat?
Kattenhoroscoop: welk sterrenbeeld heeft jouw kat?