DIY: zo maak je zelf een magische kaars

DIY: zo maak je zelf een magische kaars DIY: zo maak je zelf een magische kaars DIY: zo maak je zelf een magische kaars

Tijdens de donkere wintermaanden is er niets fijner dan een (geur)kaars branden; het brengt licht in de duisternis, en verwarmt je huis en hart.

Nóg leuker is het om zelf je kaarsen te maken. Een mooie bezigheid om te doen op een druilerige middag als mindfulnessmoment óf gezellig samen, met vrienden, familie of andere geliefden. Om zelf te houden en te branden thuis, of cadeau te geven met de feestdagen. 

Ga aan de slag met deze ‘recepten’, voor een prachtige bloemenkaars of een twistedcandle.

Bloemenkaars

Dit heb je nodig:

 • Kaarswas, wit van kleur; zoals soja was of koolzaadwas. Óf gebruik oude kaarsen, bijvoorbeeld oude theelichtjes
 • Lont
 • Twee Satéprikkers
 • Plakband 
 • Een doorzichtig, hittebestendig potje
 • Transparante hobbylijm
 • Een (steel)pan en een kom die hitte geleidt 
 • Stevige bloemblaadjes of kruiden; rozenblaadjes, rozemarijntakjes, gedroogde lavendel, chrysanten etc. (Twijfel je of je gekozen bloemblad stevig genoeg is? Vraag het dan voor de zekerheid aan de bloemist).
 • Eventueel een geurolie die je lekker vindt ruiken

Verzamel de bloemblaadjes en voorzie ieder blad van een dotje lijm, plak de bloemblaadjes een voor een zorgvuldig tegen de wand van het glaasje of potje dat je gekozen hebt. Druk de bloemblaadjes stevig tegen de wand en laat het even drogen, ongeveer 10 minuten. Neem de twee patéprikkers en plak deze met plakband aan elkaar, maar laat er een kleine ruimte tussen zodat het uiteinde van de lont ertussen past.

Pak het pannetje erbij en vul deze met kokend water en leg de was in de kom. Als je oude theelichtjes gebruikt, breek deze dan eerst in kleine stukjes en verwijder de lont. Klem het uiteinde van de lont tussen de satéprikkers en zet de lont in het glaasje. Laat de satéprikkers rusten op de bovenkant van het potje zodat de lont rechtop blijft staan. Wanneer de was volledig gesmolten is, voeg dan eventueel de geurolie er aan toe, en giet deze voorzichtig in het glas.

En nu is het een kwestie van geduld! Laat de was staan, en het zal langzaam stollen. Je kunt het proces iets versnellen door de kaars in de koelkast te zetten, maar let wel op dat het glas niet barst door het temperatuurverschil. 


Twisted candle

Dit heb je nodig:

 • Een lange, dunne dinerkaars
 • Een diepe pan
 • Oude theedoek
 • Warm water

Vul de pan ongeveer tot de rand met warm water, *let op dat het geen kokend water is anders lukt het later niet meer om de kaars mooi te draaien. Leg vervolgens de kaarsen met de bovenkant in de pan en laat ze 15 minuten ‘weken’. Zorg dat de onderkant van de kaars droog blijft.

Leg de oude theedoek op een plat oppervlak, en haal de kaarsen na 15 minuten voorzichtig uit de pan. Leg de kaarsen op de theedoek en laat ze een paar seconden afkoelen. Pak dan de onderkant van de kaars met de ene hand, en pak de bovenkant vast met de andere hand. Druk de kaars van het midden tot aan de bovenkant plat. Neem de onderkant van de kaars nu in de ene hand, en draai met de andere kant voorzichtig van het midden tot aan de bovenkant, zodat er een spiraalvorm ontstaat. Nu heb je je eigengemaakte twisted candle!

Over auteur
Megan Van Slooten is sinds 2021 werkzaam bij Happinez en sterrenbeeld Tweelingen. Als teamlead van de online redactie stuurt ze het online team aan, coördineert ze projecten zoals Leef met de seizoenen en bewaakt ze de online strategie. Ze was nauw betrokken bij het opzetten van de Leef met de Maan- training, die in 2019 werd bekroond met een Mercur. Tijdens haar opleiding journalistiek maakte ze zich vooral hard voor een duurzamere én eerlijkere wereld. Een onderwerp dat haar nog steeds na aan het hart gaat.

Meer lezen over DIY?

Zo maak je je eigen make-up remover.

Volgend artikel
Heb je last van de donkere dagen? Zo maak je je leven weer wat lichter
Heb je last van de donkere dagen? Zo maak je je leven weer wat lichter